„НеСеЧистиии” е като „Да се удари” за сплашване на хората. Ако съдебната система не е независимa, страдат гражданите"

Два дни след избухването на скандала с милионите изтекли лични данни от НАП, личните данни на една българска съдийка и нейното семейство също бяха разпространени публично. Но не от хакери, а от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Файлът с нейната декларация беше озаглавен „Мирослава Тодорова НеСеЧистиии".

„ВСС доказа, че не може да се справи като оператор на лични данни”, заяви съдия Мирослава Тодорова в предаването „120 минути“ на бТВ,и допълни, че никой оттам не се е обадил да я попита как е след изтичането на личните й данни.

„Оповестяването на личните ми данни и тези на семейството ми на официалната страница на Инспектората към ВСС открои много тревожни проблеми – например, че ИВСС очевидно не се справи с това да е контролен орган за сигурността на личните данни на магистратите. А през изтеклите дни никой оттам не се обади да прояви загриженост и да попита дали аз и семейството ми не сме поставени в опасност."

Тя отбеляза, че като „наказателен съдия” този теч я поставя в риск и компрометира нейната сигурност, а това я кара да се притеснява много за семейството си. „Не трябва да свикваме с това. „НеСеЧистиии” влиза в тенденцията на други мафиотски кодове като „Да се удари” и „Да се изпраска”, категорична е Мирослава Тодорова.

Моят пример може да служи за назидание и сплашване на всички останали.  Ако един съдия няма адекватна защита, тогава какво остава за другите”, смята Тодорова, която вижда в случилото се послание към обикновените хора.

В тази връзка тя напомни историята с „тефтерчето на Филип Златанов“ и твърденията за указания да се правят нарочни проверки на определени съдии. „Изглежда като някаква технология за насаждане на страх“, обобщи Тодорова.

На въпрос дали след изтичането на данните й сега самата тя се чувства уплашена, отговори: „Въпросът дали се страхувам ще бъде засегнат като реализирам защитата си, защото ще го направя. Въпросът е дали моят пример става пример за назидание и притеснение за всички останали. Защото ако съдията няма адекватна държавна защита, какво да мислят гражданите за себе си?!“, разтълкува ставащото известната съдийка, която навремето даде на съд за клевета бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. това също бе напомнено днес.

Мирослава Тодорова заяви още: Без независим съд и гражданите са много уязвими, а правосъдието се свежда до декоративна илюзия. Независимостта не е ценност само за съдиите, когато непрекъснато обръщаме внимание върху нея, това не е вътрешноведомствен проблем, искаме подкрепа, за да не се окаже, че демокрацията е под угроза. Понеже напомнихте за г-н Цветанов, тогава моето противопоставяне и завеждането на делото за клевета беше, за да се постави ясна бариера срещу ищаха, нагона на изпълнителната власт да овладее съдебната за своя полза. При такива мафиотски кодове сега се изисква компетентните органи да отговорят какво е това – има ли поръчител, изпълнител, кои са те. Не се изкарвам жертва, да гледаме на мен като симптом да се оказва тормоз без граници – бях уволнена, понижена в длъжност, сега последва изтичането на данните ми„.

За избора на главен прокурор и „травмите“ на държавното обвинение

По „горещата“ тема за избора на нов главен прокурор (процедурата е в ход, до 29 юли се чакат номинациите), коментарът на съдийката бе:

„Всяка държава, ако не е безнадеждно мафиотизирана би трябвало да прави обстоен анализ на мандата на предния главен прокурор, от „Ти си го избра!“, през „ЦУМгейт“ до сегашните предположения, че новият ще е заместник на стария. В началото на май Съюзът на съдиите  отправи писмо до Съдийската колегия на ВСС, като обърна вничание, че двама председатели на съдилища съобщават нещо много тревожно – решенията за отговорни избори се вземат не от ВСС, а от друг, който невидимо се намесва. Говоря за изявленията на Методи Лалов и Веселин Пенгезов. ССБ настояваше съветът да извърши проверка и да каже вярно ли е това. Нищо не се случи. Как може да се пристъпи към нов избор без яснота, че г-н Пеевски или други не се намесват? На фона на една травматична история на прокуратурата – преди време един висш прокурор се самоуби, заявявайки за оказван му натиск, друг висш прокурор беше убит“.

Моят пример може да служи за назидание и сплашване на всички останали.  Ако един съдия няма адекватна защита, тогава какво остава за другите”, смята Тодорова, която вижда в случилото се послание към обикновените хора.

„Най-важната тема, за която всички трябва да следят, е дали има достатъчна институционална гаранция за независимостта на съда. Ако няма такава, гражданите нямат нищо и са уязвими. Това е ценност не само за съдиите”, заяви Мирослава Тодорова.

„Всеки път когато има посегателство към съдебната независимост правим това, което можем да направим – пращаме отворено писмо, което да достигне до широката общественост. Не можем да отидем отвъд тази степен, защото има много строги правила, с които магистратите се съобразяват”, заяви съдия Тодорова.

Попитана дали, според нея, изборът на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор би могъл да размести поне малко пластовете и у нас, Тодорова отговори: „Има работа, която трябва да свършим сами!“

Източници: bTV, Дефакто.бг

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.