Все някога някой трябва да плати цената, казва икономистът

Политиката, която изпълняваше Асен Василев, не доведе до нищо друго освен до това, което се случва в момента. Ще е по-трудно да водиш честна финансова политика и да не се случи по-висока инфлация, да не се случи дестабилизация на бюджета. Преди едни хора държаха публичните финанси в определени границите, в разумни граници. Кой каквото ще да говори за Влади Горанов, но той беше много добър финансов министър. Той разбра нещо, което се учи от опита. За да ти вървят нещата, трябва бюджетът да го държиш в определени граници и да спазваш определени съотношения и баланси. Друг е въпросът, за което бяха силно критикувани ГЕРБ, какво се случваше вътре в самия бюджет. От гледа точка на макроикономическа политика Влади Горанов се справи. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ икономистът Любомир Дацов.

„Знаете ли… Да кажем, че през последните 20 години ние сме поддържали една и съща политика, а това показват и резултатите в икономиката. Идва Асен Василев – най-обикновен хитрец, и какво ти казва. Има едни баланси, които са около 5% от БВП, около 10 милиарда лева, които ще ги използвам, за да направя моята политика и моята реклама. Но какво се случва, след като ги изразходваш тези пари, които са резерви... Отиваш на горната граница на бюджета. И става така, че вместо да има възможност за балансиране, да има възможност за развитие няма нищо друго освен заплати и пенсии. Само че следващите финансови министри няма да имат неговия шанс да работят и да имат баланси. Сега всички сме на ръба на наказанието заради 3% дефицит. Сега няма къде да мърдаш“, каза още Дацов.

„Икономиката върви, инфлацията спада, защото такава е международната тенденция. И от тук нататък имаш ограничения, а това ти връзва ръцете. Нямаш много възможности за маневри. И какво може да прави вече всеки един следващ финансов министър - ще има проблем да работи, защото вече няма да има възможности за маневри, няма буфери. Това направи Асен Василев - имаше нещо на масата и го изяде. Знаете как римляните са преяждали, а после са повръщали. И така се върви напред, но все някога някой трябва да плати цената“, сподели още икономистът.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.