Премиерът Бойко Борисов използва извънредната ситуация с коронавируса, за да вменява вина някому, че не сме приети дори в "чакалнята" на Еврозоната. Вероятно това да се случи по-скоро (което няма да стане, защото правителството му излъга евроинституциите за икономическия ръст в България), той манипулативно изопачава икономическите мерки и помощи от ЕК за държавите-членки на ЕС, като пред българските граждани заявява, че България няма да получи финансиране от европарите, защото те са предназначени само за страните от еврозоната.

Ето обаче как стоят фактите:

Борисов на извънреден брифинг след конферентен разговор с евролидерите на заседание на Европейския съвет, 26.03.2020 г.:

"Всяка страна ще се справя сама! Бързи и навремени са били мерките на страната ни в борбата с коронавируса. В  момента се говори за три варианта как ще бъдат разпределяни парите при борба с пандемията. Всяка една държава сама решава своите въпроси, докато се намерят решения, но първи ще се спасят тези в Еврозоната. Към днешна дата за пари не се говори, а за принципа, по който ще се разбираме в бъдеще."

Европейската комисия, от Европейския парламент на 26.03.2020 г.:

"Източна Европа да предложи схеми за помощ за бизнеса! Правителствата в държавите от Централна и Източна Европа да ѝ изпратят предложения за схеми за подпомагане на бизнеса, засегнат от пандемията от коронавирус. Ние сме готови да ви помогнем. Направете това, което вече сториха държавите от Южна и от Западна Европа."(изказване на вицепрезидена на ЕК Марош Шефчович)

Икономическите мерки трябва да преминат през одобрението на Комисията, за да бъде разрешено инжектирането на средства като законна държавна помощ.
Европейската комисия обеща бързо да им даде зелена светлина, като се придържа към досегашната практика за одобрение до два дни. До момента са одобрени две схеми на Италия, две на Дания, три на Германия и по една на Франция, Португалия, Испания, Люксембург и на Латвия. Одобрена е и схема за подпомагане на малкия и средния бизнес в Обединеното кралство, което до края на годината продължава да е обвързано с европейското законодателство, уточнява "Свободна Европа".

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.