За първи път областен управител отличава общественици по повод Деня на будителите

По повод Деня на будителите и в знак на уважение към цялостната им дейност областният управител проф. Мария Нейкова отличи с грамоти представител на науката, общественици, дейци на културата, млад писател – хора, които независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив, които със своята професия утвърждават националното ни самочувствие и ни карат да се чувстваме горди от постиженията им. 

Събитието се провежда за първи път в историята на Областна администрация Бургас с идея да се превърне в традиция.

„Винаги съм считала, че жестовете на признателност, благодарност и зачитане са важни. Изпълват с удовлетворение и двете страни, придават допълнителен смисъл на делата и мотивират. И не става въпрос за его, а за усещането, че си дал, че си променил за добро, че си се превърнал в път за някой, в лъч, във вдъхновение. Не е ли точно това да си будител?  - приветства емоционално присъстващите областният управител проф. Нейкова. „Благодаря, че сте част от тези, които днес будят духа на нацията. Във Ваша чест, в чест на всички хора с будни сетива и чувствителност към обществено важните теми се роди днешната инициатива. Защото държавата е длъжна да бъде подкрепяща и насърчаваща, да е активен партньор на будните хора. Всеки един от Вас има своя принос към културния, социален и образователен живот на област Бургас. Нека всеки един от нас поддържа пламъка на българщината жив и да не забравяме, че България е над всичко!“ – допълни още Мария Нейкова.

Отличени с Почетна грамота на областния управител на област Бургас са:
-    Екипът на НУМСИ  „Панчо Владигеров“ – гр. Бургас - за принос към образованието, културата и сценичното изкуство, за развитието на творческия потенциал на младежта и активно партньорство с Областна администрация Бургас. 
-    Екипът на Държавна опера Бургас - екип от хора с голям талант и будна гражданска съвест. За всичко това и за принос към изкуството и културата в област Бургас, за активната творческа дейност и ползотворно партньорство с Областна администрация Бургас.
-    Екипът на Регионална библиотека „П. К. Яворов“ - за активна културно-информационна и експозиционна дейност, за приноса на библиотеката за индивидуалното израстване на гражданите на област Бургас и стимулиране на творческия им потенциал.
-    Актьорът на Драматичен театър „Андриана Будевска“, Стоян Памуков – по повод 70-годишнината му и за това, че е човек, чийто образ извиква у всеки „Бургас“, толкова разпознаваем, толкова много дал и толкова емоции разбудил и за приноса му към театралното изкуство и културата в област Бургас.
-    Проф. Христо Бозов – директор на КОЦ-Бургас, декан на Факултета по здравни грижи и автор на редица книга, сред които последната му „Ръководство по спешна медицинска помощ”, организатор на благотворителни кампании. Човекът „бяла лястовица“, който с всички ресурси, с които разполага опитва да събуди у хората отговорно поведение към здравето им, за развитие на академичния живот в област Бургас и принос към развитието на медицинските науки.
-    Николай Петков, ученик от АЕГ „Гео Милева“ - той е сред най-награждаваните участници в авторитетни литературни конкурси през последните две години, поне 27 са наградите му. За всичко това и за активно и успешно участие в редица литературни конкурси, за издигане престижа на област Бургас като място на млади таланти, за утвърждаване на словото, ценностите и българския език и с благодарности и към ръководството на гимназията и учителите на младия талант.
-    Йорданка Ананиева, заместник-кмет на Община Бургас - за изключителен принос към образованието и просветната дейност, човек с авторитет и харизма, с които приобщава другите към ценности и идеали, вдъхновител за обществото да бъдат част от  промяната, което е истинското будителство. За голямата промяна в Бургас в областта на образованието, в училищата, в детските градини, постигани с много последователност, вяра, лично отношение, съпреживяване и упоритост. 

Почетният знак на областния управител получиха Английска езикова гимназия „Гео Милев“ и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. През 2021 г. двете важни за област Бургас училища честват юбилейни годишнини от своето основаване.

В заключение на тържествената церемония проф. Нейкова акцентира, че държавата никога не трябва да забравя постиженията, защото именно те са мотивиращата сила, да се развиваме в посоката, където всеки ще срещне своята оценка за следата, която оставя за идните поколения.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.