Черноморският град Обзор бе домакин на първото лидерско обучение с лектори от обществената и политическа сцена в България – г-жа Румяна Ченалова, проф. д.п.н. Георги Младенов, проф. Иво Христов и проф. Боян Чуков.

Организаторите на събитието, а именно Сдружение на кметовете на малки населени места, начело с  председателя на сдружението г-н Румен Стоянов кмет на град Калофер, поставиха и дискутираха въпроси, свързани с управлението на малките общности, методики за финансиране и развитие, както и подобряване на средата на живот за хората в малките общини, кметства и населени места. Голямо внимание се обърна върху наболелия в последните десетилетия проблем за нацията  ни – демографската криза в България, тъй като този срив в числеността на населението е осезаем в най-голяма степен в малките населени места.

В резултат на проведените дискусии и обсъждания се затвърди решението, че е необходимо да се постави начало на голямо Гражданско движение, което да обедини различни граждански, неправителствени и  браншови организации, за да бъде спомогнато  изграждането на нов модел на административно управление. Участниците коментираха възможността за промяна в механизма на управление на малките общини, както и нови подходи за развитие на тези населени места, които често остават извън „светлините на прожекторите”. Акцент бе поставен и върху разбирането, че гражданите носят основна отговорност за качествения контрол при взимането на важните управленчески решения.

"Сдружението на кметовете и кметски наместници е за втори път гост в нашия град. Всички колеги от местната власт имаха възможност за двудневния си престой да опознаят градчето ни в разцвета на летния сезон и да се насладят на красотите му. Благодарим, че за тази важна среща те избраха Обзор за свой домакин" - заяви кметът на Обзор Христо Янев.

Седмица по-късно, в зала 10 на НДК, бе учредено Движение "Български дух и традиции".

Още по темата: Учредиха Движение "Български дух и традиции"

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.