Разкрита е супертайната за посещението на Цацаров и Маринов в Дубай, пише  Фрог нюз, позовавайки се на информация от свои дипломатически източници

Главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов са пътували до Дубай, за да бъдат запознати с разследване срещу български политици и бизнесмени. То се води от секретните и финансовите служби на емирството и тези на САЩ.

Свързано е с пране на пари. Става дума за стотици милиони. Съмненията са, че поне част от тези пари са от контрабанда и може да са свързани с терористични организации. Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници, пожелали анонимност.

Управлението за антитерористична дейност и финансово разузнаване на САЩ (Office of Terrorism and Financial Intelligence, TFI), което е част от финансовото министерство, започнало действия по събиране на информация за пране на пари в особено големи размери, свързано с български политици и бизнесмени. Имената им са замесени в действия, някои от които попадат под ударите на закона РИКО. Този закон е приет в САЩ през 70-те години за осъществуване на борбата срещу организираната престъпност, мафията и големи финансови далавери. Един от вдъхновителите на този закон е легендарния шеф на ФБР Джон Едгар Хувър.


В съда в САЩ е внесен иск срещу Пеевски, Цеко Минев, БНБ, ПИБ, ВТБ, квесторите на КТБ...

В случая американските служби смятат, че са засегнати финансовите интереси на САЩ. Разследването освен в щатите, се провежда и в други страни. ОАЕ е една от тях. Ръководството на операцията се осъществява от Управлението по финансови престъпления и финансиране на тероризма (Office of Terrorist Financing and Financial Crimes). Проверяват се различни фирми, между които и Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Според запознати тя е стратегическият партньор за износ на цигари от България към Близкия и Среден Изток. Andalus представлява Bulgartabac (BT) в над 50% от износа за този регион. Само за Емирствата процентът на български цигари скача на рекордните 72% от цялата продукция. Замесено е и името на Салам Кадер Фарадж, свързван многократно с бизнеса на „Булгартабак“ и Делян Пеевски.

САЩ и ОАЕ са изумени, че тези фактически обстоятелства досега не са разследвани от българските служби. Не е направено нищо по тази линия дори след получения в София доклад на турското разузнаване за нелегални цигари на турския пазар с произход „Булгартабак“. Анкара изрази силно безпокойство, че с част от мръсните печалби са финансирани терористични организации. Докладът на турските служби и подобен в американското посолство в София бе цитиран от сайта Биволъ и други медии в България. Главният прокурор Сотир Цацаров упорито отказва да коментира скандалните разкрития. Когато мълчанието му стана съвсем съмнително, той обясни, че папката е препратена в агенция „Митници“. Оттам обаче също не казват нищо.

Официалните съобщения на пресцентровете на прокуратурата и МВР гласяха, че Сотир Цацаров и Младен Маринов са на двудневно официално посещение в Абу Даби, Обединените арабски емирства по покана на главния федерален прокурор на ОАЕ д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси. Оказва се, че посещението не е по покана, а по настояване. Към настояването се присъединил и Вашингтон.

В официалните съобщения бе подчертано, че основни теми на разговор между българската страна и представителите на съдебната и изпълнителна власт на ОАЕ ще бъдат сътрудничеството по наказателноправни въпроси и противодействието на организираната престъпност и тероризма. Последната част наистина e вярна, въпросът е дали Цацаров и Маринов ще посмеят да разследват и в България. Съмненията на партньорите от САЩ и ОАЕ са, че в опасните далавери за милиони са замесени известни хора от политически и бизнес кръгове с голямо влияние в България.

На Цацаров и Маринов е било припомнено, че през октомври 2018 г. бе приета специална Европейска директива, чрез която се засилват санкциите срещу прането на пари. Допълват се и възможностите за взаимодействие с институции от региона, в който се намира ОАЕ и Дубай. Корпорации и фирми, които държат милиони в банки в ОАЕ са длъжни да регистрират своите седалища там. Както и да предоставят пълна информация за баланса на компанията, произхода на парите и дори извлечения от сметки в други банки.

Към американското разследване за пране на пари с българско участие се е включила и Групата за борба с прането на пари в Близкия Изток и Северна Африка (Middle East & North Africa Financial Action Task Force - MENAFATF). В последно време един от нейните основни отдели и този за борбата с финансирането на тероризма от контрабанда и финансови престъпления.

ОАЕ са решени да докажат, че не финансират тероризма, за каквито съмнения в САЩ говореха високопоставени политици преди време. Точно затова са били извикани Цацаров и Маринов, за да им бъде сведено докъде са стигнали разкритията и как българската страна тряба да се включи. Ще съумеят ли българските институции да изпълнят своя обществен дълг и дълга към закона и да започнат истинско, а не бутафорно, разследване на българските участници в прането на пари и финансирането на тероризма?  

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.