Отбелязваме Деня на Независимостта с напълно зависими управници

Източната сапунка "шпионски скандал" е към своя край. Вкиснатият "буламач" се притопля периодично прокуратурски, като в общественото пространство се спускат едни и същи "доказателства" - че "Русофили" са фенове на Русия (което е всеизвестен факт), но не са налични  никакви данни по същество за осъществен шпионаж. Каквато е и тезата на прокуратурата, ДАНС и МВР, лансирана в самото начало - "шпионаж в полза на Русия".
Но развръзката по презокенския трийлър "RICO" и разследванията на САЩ тепърва предстои...  
Откъде започва водевилът, какво се крие зад него и каква е целта

На 3 септември Министерство на външните работи на Република България, оглавявано от Екатерина Захариева, обявява: "СССР донесе на Централна и Източна Европа половин век репресии". Поводът е органзирана от посолството на Москва в България изложба по случай 9 септември. Позицията на външното ни министерство по никакъв начин не може да е "изстреляна" без да е предварително съгласувана и одобрена лично от премиера на България Бойко Борисов.

Една от хипотезите, която намира най-широко и правдоподобно приложение, за да бъде изяснена целта на активното мероприятие, е опит за влошаване на отношенията с Русия и неизпълнение от българска страна на вече поетите ангажименти по руските енергийни проекти - "Турски поток" и АЕЦ "Белене".
Другата хипотезата, която е малко вероятна, но изобщо не е за подценяване, е, че това е отигран геополитически етюд (със знанието на кръгове до властта в Русия) за "прах в очите" на САЩ

Реакции: Руското посолство у нас изразява позиция на недоумение. "До известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция", пише в коментар, публикуван на страницата на посолството във Facebook.
Скандал - привидно няма.

Навръх 9 септември е арестуван за 24 часа бившият главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов по разследване за шпионаж.Той е в ръководството на Национално движение „Русофили”. На 10 септември е арестуван председателят на движение "Русофили" и бивш депутат от БСП Николай Малинов. Той е обвинен за това, че се е поставил в услуга на две руски организации - "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), приемайки срещу заплащане да им служи като шпионин. На 11 септември, печална дата за САЩ, Прокуратурата на България обявява, че са налични доказателства, уличаващи тясна връзка между Николай Малинов, Цветан Василев и считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев. На Леонид Решетников и Константин Маловеев е забранено да влизат в България през следващите 10 години. Обвиняемият уж в шпионаж Николай Малинов е освободен под парична гаранция.

Реакции: Руски медии коментират, че Решетников е отдавна пенсиониран и в забвение в Русия, а Малофеев е "Агент 000". От българска страна официалните лица заявяват, че обвинението за шпионаж не е навредило на отношенията между България и Русия. Бивши политици са на мнение, че сценарият за шпионаж, насочен към фигури, които не са свързани с руската власт, обслужва вътрешнополитически цели на определени овластени фигури. Посолството на САЩ подкрепя борбата на България и разследванията срещу престъплението "шпионаж".

Българската политическа "мисия" е донякъде изпълнена: управляващите са засвидетелствали евроатлантическата си принадлежност пред САЩ; прокуратурата се е "извинила" за дългогодишната "обмяна на опит и практики" с генералния прокурор на Русия Чайка и Руската прокуратура; изведен на преден план е основният враг на прокуратурата и Делян Пеевски Цветан Василев, като е обвързан във връзки с Русия и финансиране на "шпионаж"; създадени са предпоставки за забавяне на подписването на договорите за руските енергийни проекти, докато приключи съдебният процес RICO в Ню Йорк срещу Делян Пеевски, БНБ и шефовете на Първа инвестиционна банка. Насроченото заседание е за 29 септември (този месец) и се очаква конституирането на Щатската прокуратура от Нюйоркския съд, която вече е събрала достатъчно данни за извършени тежки трансгранични престъпления.

Всичко изглежда перфектно, ако съдим по реакциите на "главанаците" на упраляващите центрове в България, известни като "сараи", но "зад кулисите" положението изобщо не е розово.

Менгемето от Изток и от Запад започна

В САЩ са наясно, че "руският шпионски скандал" в България е "цирк", с който се обслужват вътрешни кръгове, и е инспирирана активност поради предстоящото съдебно заседание по Закона RICO. 
След опита на националните ни властелини да предизвикат конфликт (изложбата на Руското посолство, а после и обвиненията за шпионаж), следва една тиха, но безжалостна реакция на Русия. Персонално на официално овластено лице на България е показано с какво руснаците разполагат и какво знаят, като безспорни доказателства за големи суми пари в сметки, акционерни участия, имоти по света, като е намекнато, че всичко това може да стане достояние на европейските и световните медии на мига, в който България се отметне от поетите ангажименти - тръбата за "Турски поток",  изграждането на АЕЦ "Белене" и ремонта на реактор на АЕЦ "Козлодуй''.
Това е причината за уж никаква официална реакция на Русия и за пируетите на премиера.

Но пошлият побългарен боливудски спектакъл е изкарал американците извън "чорапите" им.

Скандалът с Русия бе замислен като повод за преустановяване на ангажиментите към Русия и така да бъде обезпечено редовното купуване на американски втечнен газ от интерконектора "България-Гърция".

Последва подписване на договор във Варна между Русия и България за "Турски поток", в който е заложено неизпълнимо за страната ни условие - от 1 януари 2020 г. да потече газът по тръбопровода "Турски поток" през България до Сърбия. Предполага се, че България ще дължи големи неустойки за неспазените срокове, които ще представляват "руското ресто" за проваления проект "Южен поток" и други сделки - пари, които са усвоени от български олигарх във властта и надхвърлят 600 милиона евро.

От Запад, обаче, се е надигнал мощен презокенски "парен чук", който много скоро ще се стовари върху балканските манерки на български "тарикати". Независимо, че за изграждането на "тръбата" България ще плати 2,2 милиарда лева на саудитската "Аркад", без дори правителството да изчака изтичането на 7-дневния срок по закон за обжалване на договора пред ВАС. 
Интензитетът на безпокойството с право може да се засили и от факта, че преди 1 януари 2020 г. Европейският съюз ще има главен прокурор, в лицето на Лаура Кьовеши, и ще е в сила решение по съдебния процес в САЩ по Закона RICO.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.