Преди 5 дни  Световната банка обяви, че спешно отпуска 12 мрд. долара, за да помогне на държавите да вземат ефикасни мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус и за смекчаване на икономическите ѝ последици.

Инфекцията CОVID-19 е обхванала повече от 60 страни, заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Средствата ще отидат за подпомагане на развиващите се страни, които да укрепят здравните си системи, включително да разширят достъпа до медицински услуги. Пакетът ще осигури грантове и нисколихвени заеми на страни с ниски и средни доходи.

Пакетът ще предостави първоначални кризисни бързодостъпни ресурси в размер на до 12 млрд. долара - от които 8 милиарда долара са нови пари. Сумата включва до 2,7 млрд. долара ново финансиране от Международната банка за възстановяване и развитие, 1,3 милиарда долара от Международната асоциация за развитие, допълнени от 2 милиарда долара от съществуващото портфолио на банката и 6 милиарда долара от Международната финансова корпорация. Помощта ще включва също политически съвети и техническа помощ, основаваща се на глобални познания и знания на ниво държави.

Преди 4 дни Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че ще предостави 50 млрд. долара за страните, засегнати от коронавируса, предаде Би Би Си.

Спешната мярка се налага, след като вирусът се разпространи много бързо извън Китай в повече от 70 страни.

The IMF is ready to help its members respond to the #coronavirus threat, including $50 billion of financial support. The good news is financial systems are more resilient than before the financial crisis. However, our biggest challenge is the uncertainty. https://t.co/6gCb6Y4vFh pic.twitter.com/EjtvDS5Jqb

— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) March 5, 2020

Към 17 ч. на 7 март няма установен коронавирус в България.

В полунощ на 8 март Националният оперативен щаб на България съобщи за два случая на коронавируса COVID-19.

Сега очакваме от НАСА да отпуснат пари за справяне с коронавируса, като нищо Борисов и кризисният му щаб да открият и заразен марсианец, шегуват се зевзеци в социалната мрежа.

Колаж: Симеон Даскалов, Фейсбук
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.