Държавният глава събира КСНС заради огромната корупция по високите етажи на властта 

Президентът Румен Радев свиква на 8 април /понеделник/ заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Заседанието ще бъде посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта и необходимите мерки в тази сфера.

Президентът  взе отношение по скандала с евтините апартаменти на властта, който доведе до оттеглянето на Цветан Цветанов от парламента, както и до оставките на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на заместник министрите на спорта - Ваня Колева и на енергетиката - Красимир Първанов. Румен Радев коментира, че "случаят с апартаментите надхвърля обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността".

Президентът се усъмни, че Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще проведе адекватно разследване на казуса, защото, по думите му, нейният председател Пламен Георгиев е посочен от Цветан Цветанов, а законът, по който антикорупционният орган работи, е "беззъб".

„Няма как тази антикорупционна комисия, която е назначена и контролирана от господин Цветанов, да разследва Цветанов по беззъбия закон наложен от самия господин Цветанов”, коментира преди седмица президентът Румен Радев по повод закупения на нереално ниски цени луксозен апартамент от Цветан Цветанов.

Държавният глава неофициално сне доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Сред поканените за участие е заместник-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев, но не и председателят Пламен Георгиев, пише "Гласове", позовавайки се на свои източници.

Георгиев стана част от скандала около имотите на властта заради две сделки с апартаменти в София през 2012 г и 2017 г. Медиите разкриха, че има сериозно разминаване между сумите, вписани в имуществените декларации на Георгиев, и материалния интерес, отбелязан в бележките в Агенцията по вписванията, като несъответствието е близо 250 хил. лв.

Оказа се, че Георгиев не е декларирал терасата-покрив на единия си апартамент, а и двете му жилища по документи са купени на цени, по-ниски от данъчните им оценки.

Шефът на комисия „Антикорупция“ обяви, че е жертва на атака от олигарси, на които комисията е запорирала имотите и е повдигнала обвинения.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.