Очаквахме да победим на евроизборите и изпитах разочарование от резултатите. Това призна в интервю за предаването „Тази сутрин” лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова, като изтъкна, че ГЕРБ губят повече от 100 хиляди гласа

"Решението за оставката взех сама, това е лично решение. Моето разбиране е, че първият носи отговорност, добави тя. Не съм дошла, за да казвам, че БСП спечели или че сме моралните победители. Ще направим обективен анализ на изборните резултати", подчерта още Нинова.

"Привърженик съм на споделената отговорност, всеки по места да си направи анализ, и където губим изборите, членовете на партията трябва да решат какво да направят", допълни тя.

"ГЕРБ загубиха повече от 100 000 гласа. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, купен вот и въпреки това ние увеличихме подкрепата си с още един мандат в Европарламента.", каза още Нинова минути преди депутатите на БСП да се върнат в парламента за работа в пленарна зала.

По думите й истинските проблеми на тези избори е ниската избирателна активност:

"Това ни делегитимира като партии, които представляваме българския народ, това е знак към всички, че не ни одобряват. Негативният вот се изля към всички партии чрез негласуването", категорича бе тя.

За тона на кампанията Корнелия Нинова акцентира: "Това е клише, че сме водили негативна кампания, а не европейска. "Апартаментгейт" тръгна не от БСП, а от американците. Ние казвахме, че ГЕРБ са корумпирани, това негативна кампания ли е?"

Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП на 28 май пред Националния съвет на партията, минути след началото на заседанието. Тя посочи, че с това действие поема отговорност за второто място на левицата в изборите за Европейски парламент на 26 май.

Нейната оставка трябва да бъде гласувана от конгреса на партията на 16 юни, който да започне процедурата по избор на нов председател. За първи път социалистите ще проведат преки избори за лидер.

Ден, преди да подаде оставка, Нинова обяви, че ще го направи, когато се изготвят правилата за избора на нов председател. Подадох оставка веднага, за да няма спекулации, че ще подготвя правила за избор на нов председател в своя полза, уточни тя.

Тя каза, че много от съпратийците ѝ са я разубеждавали за оставката. Когато взема решение, не се подавам на натиск, допълни Нинова.

По думите ѝ обективно погледнато БСП е единствената партия, която е повишила доверието и има един депутат повече спрямо предишните евроизбори. Има и победа в 63 общини, в които управлява ГЕРБ, както и в три района в София – „Изгрев”, „Красна поляна” и „Младост”.  

От приемането на оставката на Корнелия Нинова от Конгреса на 16 юни до избора на нов председател партията временно ще се управлява от един от заместниците ѝ – Стефан Данаилов, Кирил Добрев, Деница Златева и Владимир Москов, който тя посочи. Още не съм решила кой ще е ,когато реша, ще го обявя, заяви лидерът в оставка.

Според нея изборът на нов председател на БСП и подготовка за местните избори могат спокойно да вървят заедно и може даже това да е стимулиращо.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.