Най-богатият български депутат Делян Пеевски прекарва по-голямата част от работното си време в Дубай, сочат полетни данни за последните три години, до които Биволъ получи достъп.

Броят на пътуванията и периодите, прекарвани от депутата извън страната, повдигат съмнения дали Пеевски реално живее в България по смисъла на изборния закон и има ли право да се кандидатира за европейските избори. Днес във ВАС е насрочено дело по жалба на ГД-БОЕЦ за установяване на тези факти.

С два паспорта

Лицето Делян Славчев Пеевски (РЕЕVSКI DЕLYАN SLАVСНЕV), родено на 27.07.1980 г. фигурира с два паспорта в полетните листи на авиокомпанията Emirates Airlines (EK). Те са с номера 382 843774 и 383 862880. Обикновените български граждани имат по един паспорт, но в качеството си на депутат той има право и на дипломатически паспорт.

Пеевски често се регистрира за един и същи полет и с двата си паспорта. В списъка по-долу тези полети са маркирани със синьо. Друга интересна практика е да се резервират полети в един и същи ден до различни летища, или полети в няколко поредни дни, като не е ясно на кой точно полет е използван билета и дали изобщо е използван. В списъка такива резервации са маркирани в червено.

Пеевски лети предимно през Виена, по-рядко от Милано. Има и полети от Цюрих и Лондон. Прави впечатление, че през 2018 г. Пеевски няма обратни полети от Дубай с Emirates, но е възможно да използва друга компания за още по-голяма конспирация. 

Ясно е, обаче, че Пеевски лети предимно в работните дни на Народното събрание, където изобщо не се явява на работа, но отсъствията му незнайно защо са по уважителни причини и той си получава заплатата. Защо пътуванията до Дубай са уважителна причина засега няма отговор.

Борисов: “Пеевски си отиде”. ЦИК: “Пеевски е тук”.

На 18.04.2016 г. премиерът Бойко Борисов в свое участие в телевизия БТВ заяви: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”. На практика обаче той остана депутат в НС, където никога не се появява. В същото време той има и охрана от НСО.

През последните шест месеца в качеството му на депутат от 44-то Народното събрание на Република България, Пеевски не е присъствал на нито едно пленарно заседание на парламента, подчертава в жалбата си до ЦИК ГД-БОЕЦ. От сдружението искат ЦИК да извърши служебна проверка колко време е пребивавал в страната Пеевски, като за целта изиска информация от МВР и НСО.

“Ако се окаже, че Пеевски не е живял според законовите изисквания през последните 6 месеца в България и страна членка на ЕС, то следва неговата регистрация, като кандидат за евродепутат от листата на ДПС да бъде заличена”, посочват от “БОЕЦ”.

ЦИК реагира експресно, но не по законовия ред, като отговори на ГД-БОЕЦ с писмо, в което се твърди, че с кандидатурата на Пеевски всичко е наред, защото имал адресна регистрация в страната.

Адресната регистрация обаче не пречи той реално да не живее в страната през повечето време от годината и да нарушава изискванията за уседналост. Ето защо БОЕЦ подаде жалба и до ВАС, изисквайки ЦИК да провери дали кандидата Пеевски, втори в листата на ДПС, отговаря на условията за уседналост.

Формално една проверка на Гранична полиция за пресичането на границата, допълнена с проверка в PNR списъците за полетите, които е ползвал Пеевски, може да даде отговор на този въпрос, но писмото на ЦИК издава нежелание тя да бъде извършена.

Бизнес империя в Дубай

В серия разследвания за скрития бизнес на бившия шеф на ДАНС Делян Пеевски, Биволъ разкри, че пряко или чрез подставени лица той контролира активи за над 1,5 милиард лева. Бизнесът формално е регистриран на фирми в офшорна зона в Дубай – фирмата TGI Middle East (FZE), която сега е преименувана на TI.

Става дума за “Булгартабак”, “Юрий Гагарин”, “Експрес Лоджистик енд Дистрибюшън” (ЕЛД), “Табак Маркет” (Лафка), “Лакрима” (млечни продукти), “Дореко Комерс” (материали за печатната индустрия) и IT-фирмата “БГ Бизнес Солюшънс”,  Общо те, заедно с активите си се оценяват на 450 милиона долара. Към тази сума се добавят и недвижими имоти за 300 милиона долара, които “диверсифицират вложенията и рисковете пред развитието” – пише в презентация на TGI Middle East (FZE), забравена на сайта на компанията, която Биволъ анализира преди две години. Към тези активи трябва да се добави и “Техномаркет“, която беше продадена на TGI Middle East (FZE).

Собственик на TGI Middle East (FZE) е фирмата Prest Trade, също регистрирана там, а нейният собственик е физическо лице, което “не развива търговска дейност”. То е известно за Комисията за защита на конкуренцията, но тя отказа да го разкрие в свое решение от 26 юни 2014 г.

Към момента декларираната собственост на Пеевски е за значително по-малки суми, но все пак той се явява най-богатият депутат и политик, като бизнес кариерата му е зашеметяваща. Само преди няколко години той декларираше официално един стар “Опел”, но за две години неговия патримониум набъбна до десетки милиони лева чрез прехвърляне на фирми от майка му Ирена Кръстева и осребряване на дивиденти. Всичко това е съвсем законно според КПКОНПИ, която провери Пеевски и установи, че неговите доходи и декларации са напълно изрядни.

Една от причините да не бъдат засечени активите, които реално са под контрола на Пеевски е, че те са оформени на доверени лица. Както разкри Биволъ, позовавайки се на Панамските документи, значителна част от бизнеса свързван с депутата е оформена на адв. Сашо Ангелов, син на офицера от Държавна сигурност Параскев Параскевов. Последният представлява адвокатската кантора, която защитава Пеевски в САЩ срещу обвиненията на бившия му бизнес партньор Цветан Василев по закона “Магнитски”. Според бившия банкер една голяма част от богатството на Пеевски всъщност идва от фалиралата КТБ и последващото разграбване на нейните активи. Това обаче не е регистрирано от Специализираната прокуратура в мегаделото “КТБ”, където името на Пеевски изобщо отсъства в обвинителния акт.

Полетите на Пеевски за периода януари-юни 2016 г.

Полетите на Пеевски за периода януари-юни 2017 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.