От Министерството на икономиката внасят в сряда, 9 януари 2019 г., в Министерския съвет предложение промените в Закон за горивата да бъдат отложени с шест месеца. Новината съобщи ресорният министър Емил Караниколов. Министърът подчерта, че наредбата за прилагане на закона е готова. Към нея нямало забележки. Всички забележки били по Закона.

"Група от Министерството на икономиката анализира закона. И сме на мнение, че той трябва да влезе в сила от 1 юли 2019 г. Целта е наистина да подготвим закон, който да създава условия за конкурентност в тази сфера”, обяви Караниколов на брифинга след тристранката.

Именно заради този закон недоволни обявиха, че ще има протести на "жълтите жилетки" и в България (виж тук)

Срещу текстове в закона се обявиха браншови организации, които се заканиха за безсрочни протести с жълти жилетки. Собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива обявиха, че излизат на протест от тази седмица с искане да не влиза в края на януари приетият Закон за горивата. Настояването е да се спре законът, тъй като според сдружението има допуснати 35 нарушения на българското и европейското законодателство. Очаква се и решение на Европейската комисия, а омбудсманът Мая Манолова внесе внесе закона в Конституционния съд.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.