Външната министърка Екатерина Захариева е пътувала зад граница и се е срещала с различни официални лица, без да предупреди, че е била контактна със заразена колежка. На 12 октомври тя участва в Съвета на ЕС по външните работи в Люксембург. Там е седяла до белгийската външна министърка Софи Вилмес, която четири дни по-късно обяви, че се е заразила с коронавирус, а на 22 октомври влезе в интензивно отделение. От другата страна на белгийката по азбучен ред е седял австрийският външен министър Александер Шаленберг, който също обяви, че е дал положителен тест за заразяване.

По-късно Екатерина Захариева гостува на 19 октомври в Будапеща на своя унгарски колега Петер Сиярто, а на 20 октомври прие в София помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, информира "Сега".

Българската министърка не е съобщавала да си е налагала самоизолация и да си е правила през последните дни тест за коронавирус. По правилата Екатерина Захариева би трябвало да бъде сложена от РЗИ под карантина, която ако е започнала на 12 октомври, когато е контактът й с Вилмес, трябва да приключи на 26 октомври. Според заповедта на МЗ наложена вътрешна 14-дневна карантина не може да се прекъсва, независимо колко отрицателни теста е дало съответното лице.

Вилмес е приета в отделението за интензивно лечение в сряда вечерта, съобщи говорител на министерството. Министърката е в съзнание и е в стабилно състояние. Тя предполага, че се е заразила в семейството си, тъй като е спазвала всички предписани мерки, когато е била извън дома си.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.