Град Бургас е административен център, намиращ се в най-голямата по площ област в България - Бургаска. Градът е перфектен логистичен център за развитие на всякакъв вид туристическа, културна, търговска и индустриална дейност. Разполага с летище, две пристанища (едното частно), няколко автогари и ЖП-транспорт. За съжаление, въпреки налятите пари в Бургас по европрограми и от държавния бюджет, пари на българските и европейски данъкоплатци, градът става все по-мръсен, все по-неприветлив, все по-обезлюдяващ и безперспективен.

Бургас има подредената централна градска част, но продължава да е топосът с едни от най-ниските заплати в България, а магазините с табели на витрините "Дава се под наем" по главната улица "Александровска" носят само спомена за някога оживените локали за одежди. Тенденцията е силно застъпена и в страничните, успоредни и перпендикулярни на "Александровска" улици.

Извън централната градска част, в жилищните комплекси на черноморския град, улиците са разбити, неподдържани, а зелените площи перманентно заляти от непочистени боклуци. Там е "другият Бургас" - на престъпленията, проституцията, продажбата на наркотици, побоищата, палежите и мокрите поръчки.

С всеки изминал ден Бургас обезлюдява поради липса на перспектива и ниско заплащане, което не отговаря на претенциите и изискванията с данъци и такси на местната управа под предлога - "европейски град сме". Не на последно място е и състоянието на околната среда и въздуха, в което се намира ситито. Перманентното изпускане на вредни емисии в атмосферата и неприятната задушлива миризма, която всяка вечер трови живота и уврежда здравето на гражданите на някогашния Пиргос - деца, родители, пенсионери, студенти, допълнително усилва интензитета на безнадеждност. Доказателство за това са новите и разширяваните стари онкоотделения, в унисон с нарастващия брой на раковоболни лица. В същото време в мандатите на Димитър Николов в Бургас се извърши най-жестокото и поголовно убийство на дървета. 

Препълнено е и депото за отпадъци в Братово.

Повод за настоящата публикация на Liberta.bg е снимка, изпратена ни вчера от наш читател, а иначе причините - те са много и ще ни отнеме месеци, за да ги изброим.


Бургас, "Лазур", най-добрият град. Общинската Чистота - разделно събиране на отпадъците. Екология и околна среда. Така възниква на пазара в Ухан "коронавирус"! Porka la Miseria!

Фотосът с прелелия на земята и нерециклиран, носещ зарази боклук, е от бургаския жилищен комплекс "Лазур", славещ се сред местните като "елитен". Пълните със зарази контейнери се намират до две училища - средно и начално, както и до детска градина.

Вместо да се занимава с пропуските в управлението си, кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов мечтаел да си има крематориум. Може би за напусналите земния път раковоболни от чистия въздух. 

Liberta.bg научи, че в широк кръг от хора на публично място кметът Димитър Николов заявил, че иска крематориум в Бургас, затова трябвало да няма такъв в Камено. Потвърждение за изнесеното към нашата медия от проверени във времето и достоверни източници се доказва от коментар във Фейсбук на известен в региона бизнесмен. Ето какво пише той:

..."новото общинско гробище след к-с М. Рудник е предвидено да има крематориум и общината търси частна фирма да го изгради и оперира. Нещо друго се цели с това да е в гр. Камено"...

И така, докато кметът на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов мечтае някой частник да му построи крематориум, вероятно срещу отчисления, управляваният от него град обезлюдява и се превръща в бунище, задушено от мръсния въздух. От някогашния кипящ нощен живот и пълни кафенета, клубове и дискотеки с млади хора, е останала само една фата моргана.

Днес изпратихме от този свят журналистката Росица Спасова! Беше дългогодишен кореспондент на БНР в Бургас. Нейната диагноза - белодробна емболия. От чист въздух.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.