В мътни води риба се лови най-лесно. И, разбира се, от шайката ГЕРБ надминават най-смелите очаквания. В тези времена, в които правителствата на нормалните страни се чудят как да се справят с епидемията и да облекчат положението на хората, другарите от ГЕРБ мислят какво и как могат да завлекат.

Днес в тази насока се изяви една от любимите ми министърки Ангелкова. В интервю за програма "Хоризонт" тя самодоволно обяви, че СУСПЕНДИРА чл. 89, ал. 5 и 6 от Закона за туризма?!?!?!

Зачудих се, като как ще суспендира разпоредба на действащ закон, която отгоре на всичко е въведена по силата на евродиректива за защита правата на потребителите? С окръжно, или ще помоли Мента Стоянова чрез преходна и заключителна разпоредба в Закона за биологичното разнообразие примерно да измени закона за туризма?

За да не ви вкарвам в терминология, ще дам пример за какво става дума. По сега действащото законодателство, ако вие като потребител сте решили да отидете със семейството си някъде на почивка за пролетната ваканция на децата и сте си купили туристически пакет при създалите се обстоятелства с извънредното положение, ваше право е да развалите договора си с туроператора, срещу което той да ви възстанови заплатените суми.

Да, ама Ангелкова иска това да не е така. С това изменение тя прави така, че парите ви да не бъдат върнати, въпреки че услугата няма да бъде ползвана. Разбира се, евентуално ще предложи вместо това да ви дадат ваучер, който да може да реализирате някога. Евентуално.

От това е ясно, че уважаемата Ангелкова явно лобира в полза на туроператорите и хотелите като за пореден път по герберски сметката иска да бъде платена от редовия потребител. В настоящата ситуация това е повече от нагло.

Отделно, че въвеждане на нещо подобно е в пряко противоречие с най-елементарните принципи на правото. Но от опит знаем, че ГЕРБ подобни неща не ги вълнуват особено.

Даниел Божилов

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.