Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов тази сутрин си изми в ефира на bTV ръцете с премиера Борисов. Въпреки че от Мюнхен министър-председателят се опита да ни убеди в еманципацията на депутатите от ГЕРБ и свободата да взимат самостоятелно решения, днес Цветанов го опроверга, като съобщи: „Винаги информирам председателя на партията, когато се взима сложно решение – за да знае какво се случва“.

Борисов знаеше за сделката с ДПС за Изборния кодекс, твърди Цветан Цветанов, като изтъкна, че за всичко били виновни БСП, ГЕРБ само искали да спасят от провал работата на парламента. 

Цветанов оправда молбите си към ДСП за осигуряване на парламентарен кворум така: „Те бяха обидени, че техните искания няма да се гледат и обсъждат. Нашето желание винаги е било да има политически дебати по всички теми. Това е нормално – да уважаваш мнението на опозицията. Проведох среща и с Обединените патриоти, но ВМРО бяха против отпадането на преференциите.”

По думите му това е била причината да подкрепят исканията на ДПС за преференциите - да се регистрират и осигурят кворум, за да не бъде разтурено 44-то Народно събрание.

Как Цветанов натопи Борисов?

Сутринта Цветан Цветанов обясни, че постоянно информира премиера какво се случва, когато отсъства от страната по течащи важни парламентарни въпроси. Като заяви, че Борисов е знаел за сделката с ДПС за преференциите, от което се подразбира, че премиерът е нямал нищо против да бъде вдигнат пеференциалният праг. Вероятно пред него това е представено от Цветанов като ултиматум от ДПС към ГЕРБ, като в замяна от Движението им осигурят кворум в залата. 

Кой кого лъже?

В следобедните часове днес, в предаването "Плюс-Минус" по "Нова", депутатът от ДПС Рамадан Аталай беше категоричен: "ДПС не е договаряло с Цветанов отмяната на преференциите. Никога в мое присъствие с г-н Цветанов не е говорено за преференции. ГЕРБ явно имат вътрешни недоразумения между Цветанов и Борисов".

По думите му, когато зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е бил в стаята на ДПС в деня на гласуването на Изборния кодекс, с молба да се регистрират за кворума, разговорът е бил за машинното гласуване и за ЦИК, а не за преференциите. 

"Цветанов не намери доблест да признае, че разговорът в стаята на ДПС беше за машинното гласуване и за ЦИК, а не за преференциите", подчерта Аталай.

След тежките обвинения срещу Цветан Цветанов от страна на Рамадан Аталай, в  предаването на Цветанка Ризова "Лице в лице" по bTV друг депутат от ДПС - Хамид Хамид, повтърди същата версия.

Ето как Хамид Хамид (ДПС) нацепи Цветан Цветанов и Данаил Кирилов (ГЕРБ): "Дойдоха в стаята ни и помолиха да настояваме да не бъдe сменян съставът на настоящата ЦИК. Някой е подвел премиера, че сме искали в замяна ГЕРБ да подкрепи предложението ни за преференциалния вот".

Има ли напрежение между Борисов и Цветанов преди тежките избори за европарламент и заблуждаван ли е първият човек в ГЕРБ от втория човек в ГЕРБ, предстои да разберем.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.