Лекари и пациенти от раковата болница в София излязоха на протест срещу разкриването на COVID отделение в лечебното заведение. Последната заповед на здравния министър задължава всяка голяма болница да разкрие допълнителни легла за пациенти с коронвирусна инфекция. Недоволните смятат, че е абсурдно и рисковано да се лекуват онкоболни и хора с коронавирус на едно място. Според ръководството на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология /УСБАЛО/ риск от разпространение на заразата няма.

LIBERTA.BG публикува позицията на младият хирург д-р Лилян Луков от УСБАЛО:

През последните 30 години сме свидетели на съзнателен и тенденционен геноцид срещу онкоболните, на много нива. До скоро смятахме,че липсата на каквато и да е системна профилактика на населението е най-страшното възможно престъпление срещу народа ни. Уви, на път са да ни опровергаят...

Клиники за лечение на онкоболни с национално значение се преструктурират в звена за лечение на Ковид. В момента е на път оформянето на инфекциозна клиника и към УСБАЛ по Онкология. Вече е отделен един етаж, който при изготвяне на необходимата документация ще започне да приема пациенти.

Смесването на потоците от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако тази Ковид зона започне да функционира активно!

Причините са много, като най-основната е острата липса на сестри и санитари. Единствения начин в болницата ни да се обслужват пациенти с Ковид е тази част от персонала да работи и с двата потока, което би означавало масово заразяване, при това съвсем съзнателно, на най-слабите и онеправданите в нашето общество - имунокомпроментираните онкоболни.

За много от вас ракът е просто една страшна болест, която не познавате и не разбирате. За нас, медицинските работници в УСБАЛО, рака е една огромна палитра от диагнози, която убива жестоко, ако не бъде лекувана. Успешното лечение на тези болести е възможно само в специализирани центрове като УСБАЛО, където от почти век се градят дълбоки традиции, събира се огромно познание и се изграждат подготвени кадри. Кадри, воюващи ежедневно на най-жестокия от всички фронтове, които човечеството познава. Аз воювам само от четири години. Много от менторите ми воюват от десетилетия.
Ще опитам накратко да ви запозная с тази война...

Статистически ракът ще удари поне един член от всяко семейството и най-близките ви. Онкологичните заболявания, за разлика от Ковид инфекцията, не подбират жертвите си според възрастта и съпътстващите им заболявания. Когато не си правите профилактика, не ходите редовно на лекар и отгледате туморно чудовище в някоя от кухините си, ангажиращо множество органи и системи, едни от малкото хирурзи и онколози в страната, имащи опита и познанието да ви помогнат, работят в УСБАЛО. Когато отидете с доказан тумор в някоя лъскава новоизлюпена болница и оставите там много пари, след като някакви хора си "оставят ръцете", ще бъдете насочени към УСБАЛО, за да се поправят бакиите им. Когато търсите консултация или изследване и нямате финансови възможности, отново ще бъдете насочени към УСБАЛО, където ние "будалите" се стараем максимално да използваме възможностите на НЗОК, за да не товарим излишно болните.

Тази мека на българската онкология, въвела и въвеждаща дори и в момента нови радикални методи за лечение на онкоболните, непосилни за други прехвалени структури, е на път да бъде унищожена и блокирана. Стотици пациенти дневно ще се страхуват от лечение, защото според медиите и политиците, от Ковид по-страшно няма...
 Създаването на Ковид звено ще превърне нас, служителите, в съзнателни убийци, заразяващи невинни, беззащитни хора в опита си да им помогнат. По тази причина взех участие в подготовката на тази клиника, с единствената цел да се убедя лично, че не е възможно такава Ковид-структура да съществува на територията на УСБАЛО, без риск за онкоболните!

Смело заявявам, че откриване на такова отделение ще лиши от лечение стотици хора ДНЕВНО с много по-страшни проблеми от Ковид-19, поради страх и липса на персонал.

Вероятно ще заплатя с кариерата и специализацията си заради тази публикация.

Обичам хирургията и пациентите ни повече от всичко на света! Попаднах на хора, които ме обучаваха, грижеха се за мен и ме подкрепяха всячески през тези години. Възпитаваха ме да съм боец като тях, помагаха ми да преживявам по-лесно ужасите, на които ежедневно ставахме свидетели. Дадоха ми умения,които никой не може да отнеме. Попаднах на хиляди пациенти, мили и изстрадали хора, на които се стараехме да даваме здраве, надежди и мечти. В името на всички тези хора, отказвам да убивам съзнателно невинни. Отказвам да съм роб на страха и да се превръщам в оръдие за геноцид!

Моля ви, подкрепете каузата, споделете и коментирайте. Рано или късно вие и семействата ви също ще имате нужда от УСБАЛО! Не трябва да допускаме онкоболните да останат без лечение! Когато ни казваха, че "яко ще се мре", не очаквах, че са готови да убиват наред, за да потвърдят думите си...

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.