На форум за киберсигурността премиерът Бойко Борисов призова за гражданска нетърпимост към хакерите. "Така както мразим крадците, мразим убийците, така трябва да мразим и хакерите", призова премиерът. За това гражданите също могат да съдействат на държавата, добави той.

По време на дискусията Борисов каза още, че таванът на заплатите в държавната администрация е пречка да се привлекат в министерствата достатъчно квалифицирани специалисти по киберсигурност. Той добави, че с финансовия министър се обмисля възможността да се променят правилата, за да може в дружеството за електронно управление поне за 10-15 специалисти да получават по-високи заплати, които да обслужват всички министерства.

Началникът на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев каза, че атаки има постоянно - не само към държавни институции, а и към бизнеса. "Злонамерени хакери, тъй като ние гледаме романтично на хакерството - като на едни млади хора, които доказват своите способности. Аз ги гледам по друг начин - това са инструменти, оръжия на организираната престъпност, на терористични организации, на тоталитарни държави, които целят от една страна дестабилизация на държавата, от друга - представителите на организираната престъпност - придобиване на неправомерни печалби", коментира Колев.

Днес от Европол пристига експерт, който ще обучава колегите за анализ и изследване на компютърни вируси. Тази седмица имаме няколко обучения - петима отиват в Академията на ФБР в Будапеща, шестима ще се обучават тук, други заминават в други институции в Европа и в САЩ, отбеляза Явор Колев.

След това премиерът Бойко Борисов се премести за откриването на завод в Петрич и не пропусна да похвали президентът на САЩ Доналд Тръмп

Новият завод в Петрич е втората голяма инвестиция на компанията в региона и петата производствена база на АББ Груп в България. Той е с площ от 7 400 кв.м. и ще произвежда продукти ниско напрежение . Заводът ще създаде още 420 работни места.

"Дошли сте по АМ "Струма", видели сте доста багери и машини, които строят по пътя. Много скоро разстоянието между Петрич и София ще се взима за много кратко. Сега е лесно, но преди години до Петрич се стигаше трудно, беше близо до Гърция, до капитализма. Искам да кажа на тези, които се тревожат - ние с Горанов се тревожим от една година за рецесията, в която светът влиза. Виждате, че Тръмп отваря резерва, за да не влезе света в криза", заяви Борисов.

"На фона на тази прекрасна планина с финансовия министър вчера в Пещера открихме друг завод, пак със същата прекрасна гледка", добави Борисов.

"Сигурно на медиите им е много трудно всеки ден да показват откриването на нови заводи. Пет завода на АББ с толкова много работни места. Много е трудно да кажеш, че има провал. Направо звучи смешно", коментира той. 

"Продължавайте да строите. Рецесия така се бори - с нови заводи, с нова работна ръка и, естествено, високи заплати. Поздравления", добави още Борисов.

"Не трябва да се притесняваме, а трябва да работим двойно повече, за да се откриват двойно повече заводи. Гледате какви са пораженията в Саудитска Арабия, звучи доста сериозно ситуацията, няма как да не повлияе на света и на България", заяви премиерът.

"Само да показват свършеното - пътища, заводи, училища. Само да показват и да не се впускат в приказки. Хората имат глави на раменете си и могат сами да преценят", така Борисов сподели, че съветвал кандидатите за кметове на ГЕРБ.

"Северна Македония е най-важно да е в Европейския съюз и в НАТО. При преговорите всички е наред", коментира още той.

Вчера премиерът присъства на откриването на новия завод на “Биовет”, който е изграден с инвестиция от 300 млн. лв., като 200 милиона лева са по плана “Юнкер”

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.