Министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат обяви, че в началото на 2020 г. ще се оттегли от поста си. Той стори това в телевизионно обръщение, в резултат от протестите в страната след разкрития за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция през октомври 2017 г. С престъплението бяха свързани приближени на Мускат, сред които началникът на кабинета му, който подаде оставка. В събота като поръчител на убийството бе обвинен един от най-популярните малтийски бизнесмени - Йорген Фенек.

Мускат заяви, че ще напусне, след като управляващата Лейбъристка партия избере негов наследник в средата на януари.

Още по темата: Малтийски бизнесмен е арестуван за убийството на журналистката Дафне Галиция

Как се поръчва и извършва убийство на журналист в Европа, проследява "Дневник"

Летен ден на 2017 г. Винс Мускат откарал приятеля си Алфред Деджорджо до Busy Bee - гледащо към пристанището кафене близо до столицата на Малта, прочута със сладкишите си с пълнеж от рикота. Деджорджо не се забавил.

Няколко минути по-късно той скочил обратно в колата, за да каже на Мускат, че имат сделка - да бъде убита известната журналистка Дафне Каруана Галиция.

На 16 октомври 2017 г. Дафне бе взривена в колата си.

Останките от взривената на 16 октомври 2017 г. кола.
Останките от взривената на 16 октомври 2017 г. кола.

Убийството шокира Европа и разкри изпълнения с насилие престъпен свят - слабото място на Малта. Години наред Дафне пишеше в популярен блог с остри политически коментари и обвинения за корупция по най-високите етажи на властта. Това ѝ създаде много врагове.

Тази ексклузивна история на "Ройтерс" е неразказвано досега описание на заговора да бъде убита Дафне. За едно поръчково убийство срещу само 150 000 евро.

Мускат разкрива тези сензационни подробности на полицията през април 2018 г. с надежда да бъде амнистиран. Детйали от свидетелските му показания бяха споделени с "Ройтерс" миналата година, но досега не са публикувани, за да не се навреди на следствието.

Премиерът Джоузеф Мускат (бел.ред. - само съвпадение на фамилното име) отказва да одобри искането на Винс Мускат да го амнистира, независимо че прокуратурата даде имунитет срещу преследване на друг участник в заговора - таксиметровият шофьор Мелвин Тюма.

ТСледователи оглеждат пътя, на който бе взривена колата с журналистката през октомври 2017 г.юма призна пред полицията, че е бил посредник между убийците и човека или хората, наредили убийството на Дафне. Той е освободен под полицейска защита, твърди полицейски източник, и следващата седмица трябва да даде свидетелски показания в съда.

Следователи оглеждат пътя, на който бе взривена колата с журналистката през октомври 2017 г.

"Абсолютно несправедливо е Тюма да дава показания срещу Винс, след като именно Винс отведе полицията до него и им помогна да решат този случай. Той трябва да е амнистираният, не Мелвин." Това казва Полин Мускат, съпругата на Винс, говорейки за пръв път публично.


Винс Мускат, един от обвинените в убийството.

Официални лица в Малта казват, че Тюма е бил арестуван на 14 ноември като част от друго разследване за незаконен хазарт. След задържането му той предложил информация за убийството на Дафне и предоставил доказателства, довели до задържането 6 дни по-късно на Йорген Фенек, един от водещите бицнесмени на Малта, казват още официалните източници на "Ройтерс".

Фенек в момента е разпитван от полицията, адвокатите му отказват коментари, а защитникът на Тюма не отвръща на запитвания за коментар.

Първият арест в разследването става на 3 декември 2017 г. Тогава Мускат и двамата му заподозрени съучастници - братята Алфред и Джордж Деджорджо, са обвинени в убийството на Дафне. И тримата отхвърлят обвиненията. След продължителни предварителни изслушвания те бяха официално обвинени през юли. Очаква ги съд, но още не е определена датата за начало на процеса.

Мускат, известен на полицията за дребни прегрешения, включително внос на птици, се съгласява да проговори през април 2018 г.

Това става, след като полицията казва, че думите му ще бъдат използвани само като свидетелски показания, ако защитниците му успеят да извояват амнистия.

Йорген Фенек пред съдебната палата в Ла Валета в четвъртък.
Йорген Фенек пред съдебната палата в Ла Валета в четвъртък.

Запознат с подробностите от свидетелските показания на Мускат е споделил съдържанието им с "Ройтерс". Мускат казал на полицията, че на убийците са били платени 150 000 евро, като авансът е бил 30 000 евро. Използваната бомба е купена от средите на организираната престъпност на Малта и е доставена от италианската мафия.

Полицията казва, че смятат Мускат за наемен убиец на Джордж Деджорджо. Той е лидер на организирана престъпна група и е известен с прякора "Китаеца". Алфред Деджорджо, известен като "Бобеното зърно", е бил член на същата банда, смятат още полицаите.

Братята продължават да отричат да са участвали в убийството на Дафне и отказват да отговарят на въпросите на полицията. Марк Сант, адвокат на Винс Мускат, отказва коментар, както и адвокатите на братята.

В разговор с полицаите Мускат посочва таксиметровия шофьор Тюма като посредникът, уредил убиването на Дафне, казва източникът, запознат с неговите думи. Мускат твърдял още, че е откарал Алфред Деджорджо на няколко срещи с Тюма. Според него не е чувал какво обсъждат двамата мъже да убиването на Дафне, но Алфред Деджорджо му разказвал накратко най-важното след всяка среща. Подробности за срещите били предавани от Алфред и на Джордж Деджорджо, казва още Мускат.

Той твърди, че след като сключили договор за убиването на журналистката, те решили първо да я застрелят и купили пушка с оптически мерник. Мускат твърди, че оръжието е било доставено от Италия, а изстрелите трябвало да произведе Алфред Деджорджо.

Престъпната група започнала работа с проследяване движението на Дафне, каране след колата ѝ и наблюдение на дома ѝ. Те избрали прозорец, пред който тя често сядала, докато работи на лаптопа си. В един момент са поставили и чувалчета с пясък на зид срещу прозореца, на които снайперската пушка да бъде подпряна за повече стабилност.

Мускат казал на разследващите и че проследяването продължило и когато Дафне отседнала със семейството си в хотел край Ла Валета и, както и до летището, когато със съпруга си Питър са пътували в чужбина.

Матю и Пол, синовете на Дафне, носят ковчега ѝ на погребението на 3 ноември 2017 г.

Матю и Пол, синовете на Дафне, носят ковчега ѝ на погребението на 3 ноември 2017 г.

Тюма помогнал, твърди Мускат, за наблюдаването на семейната кола, за да съобщи кога са се прибрали. Член на семейството на Дафне потвърди, че тя е отсядала в хотел "Финиша" (Phoenicia) на 17 и 26 август и е пътувала в чужбина с Питър от 16 до 21 септември 2017 г.

Сградата на правителството на Малта.
Сградата на правителството на Малта.

След разузнавателната фаза бандата решила поради неизвестни засега причини, че ще е твърде трудно да застрелят Дафне, се казвало още в показанията на Мускат. Снайперската пушка била върната на доставчика, след което получили бомба и им било показано как да я взривят, допълнил той. Полицията е идентифицирала заподозрените доставчици на оръжието и се надява скоро да има арести.

Дафне живееше в къща в обграден със зид имот край малтийско село. Обикновено е паркирала колата си вътре и това се оказало пречка за убийците, които се наждаели от достъп до автомобила, за да монтират бомбата. За целта се наложило да се прехвърлят през оградата в градината и да направят специална каишка за контрол над кучето, което тичало свободно из имението.

Вечерта на 15 октомври 2017 г. Мускат и братята Деджорджо установили, че колата е паркирана извън имението. В разговор с "Ройтерс" Матю, синът на Дафне, е описал как е оставил колата на пътя въпросната нощ - нещо, което правел много рядко.

В ранните часове на 16 октомври двамата Дежджорджо и Мускат отиват в селото да поставят бомбата, описва полицията пред съда.

Източникът, запознат с показанията на Мускат, казва, че според него Алфред проникнал в колата като отворил прозореца от страната на пътника. Джордж наблюдавал околността от високо място, а Мускат - алеята пред дома на Дафне. През това време Алфред пропълзял в колата и поставил бомбата под седалката на водача.

На протестите от 26 ноември малтийци замеряха с яйца и плодове автомобилите на преминаващите министри.

На протестите от 26 ноември малтийци замеряха с яйца и плодове автомобилите на преминаващите министри.

На съдебните заседания полицаи описват как данни от телефон са разкрили, че Джордж Деджорджо след това се е качил на яхта и е бил в Големия залив на Ла Валета, когато Дафне напуска дома си малко преди 15 часа на 16 октомври.

Прокуратурата твърди, че Джордж Деджорджо е изпратил кратко текстово съобщение от яхтата до устройството в колата на Дафне, което е взривило бомбата и е убило жената.

Мускат твърди, че остатъкът от договорената за убийството сума е била предадена на Алфред Деджорджо от Малвин Тюма 10 дни след атентата. Това станало на място, наречено Рамла Таз-Зейтун в южната част на Малта. Полицейски източници отказват да обсъжгдат подробности за финансови транзакции. Адвокатите на братята отказват коментар.

Разгневени от разкритията и бавното разследване малтийци се сбиха с полицията по време на протест в ранните часове на петък.

Разгневени от разкритията и бавното разследване малтийци се сбиха с полицията по време на протест в ранните часове на петък.

В петък бизнесменът Йорген Фенек поиска в съда президентът на страната да го амнистира в замяна на това да сподели информацията, която има за убийствто. Премиерът Джоузеф Мускат каза, че това няма да стане.

Фенек лично се яви в съда, за да поиска главният следовател Кийт Арно да бъде отстранен от делото, защото имал връзки с премиера и бившия началник на кабинета му и близък съветник Кийт Скембри. Той също бе подозиран, че е свързан с убийството на Дафне и че тайно е пускал на медиите информация за отклоняване на вниманието. В петък Скембри бе арестуван, а в четвъртък бе освободен от полицията и бе обявено, че вече не представлява интерес за следствието. Защитниците на Фенек изпратиха молба за амнистия директно на президента Джордж Вела, а не на правителството, защото смятат, че то е в конфилкт на интереси в цялата история.

Джоузеф Мускат, премиер на Малта.
 Джоузеф Мускат, премиер на Малта.

Премиерът Мускат, който е на власт от 2013 г., е под растящ натиск най-после да подаде оставка след поредните разкрития. Специалният докладчик от 2018 г. на Съвета на Европа по случая Питер Амцигт също го призова вчера да се оттегли от поста. "Само трима заподозрени са обвинени и никой не е осъден. Затова е изключително важно следващото правителство да бъде освободено от подозрения в корупция и незаконни действия, които обвиват администрацията на Мускат", написа той.

Премиерът казва, че няма да го направи преди да е приключил процесът и да е ясно кой стои зад убийството. Но в петък местно водещо издание съобщи, че все пак оставката му ще бъде обявена всеки момент, а неговата Лейбъристка паратия отмени събитие в неделя, на което той трябваше да говори.

Цялата тази продължаваща поредица от обвинения и контраобвинения между влиятелни хора във властта и бизнеса само потвърждава, че Дафне е била права в голямата част от обвиненията в блога си, че държавата в Малта е прогнила, пише Би Би Си.

В петък Фенек спокойно излезе от съдебната палата в скъпия си костюм и слънчеви очила, спокойно си запали цигара и каза на журналистите, че ще посочи имената на хора около премиера, свързани с поръчковото убийство.

Разследването получи неочакван тласък заради острия нос на полицейско куче. На 13 ноември, сряда, то дава сигнал за нещо подозрително в багаж на летището. В куфар за полет до Истанбул митничарите откриват 210 000 евро в брой. Извикан е екип на отдела за борба с финансови престъпления и малко по-късно е задържан таксиметровият шофьор Мелвин Тюма.

Докато го разпитват в полицията, той прави сензационното твърдение, че е действал като посредник в поръчковото убийство, предизвикало най-големите политически сътресения в островната държава, откакто тя стана независима през 60-те години.

Емоциите около разследването избухнаха тази седмица и изкараха хората на протести на улицата. Всичко започна от даването в понеделник на имунитет на Мелвин Тюма заради предположенията, че в замяна ще даде ценна информация и може би има записи на разговори, свързани с делото.

Протести заради мудния ход на разследването има от април тази година насам.Във вторник подадоха оставка министърът на туризма Конрад Мици, а министърът на икономиката Крис Кардона доброволно се оттегли временно от поста си, за да бъде разпитан от полицията в събота. И двамата отричат да имат нещо общо с убийството.

Миналата седмица Фенек бе арестуван в полицейска операция на яхтата му, беше настанен в болница и след това бе пуснат под гаранция. Миналата година той бе посочен като собственикът на регистрираната в Дубай компания 17 Black, описана в разследването "Панамските досиета" през 2016 г. като място, през което изглежда са изпрани милиони евро. Дафне писа за тази компания 8 месеца преди да я взривят и според нея 17 Black е свързана с високопоставени лица в правителството. Кийт Скембри бе посочен в "Панамските досиета", а Каруана Галиция твърдеше, че той и Мици (тогава министър на енергетиката) са се облагодетелствали от компании, които реално не извършват дейност, а превъртат незаконно спечелени пари.

Ситуацията изглежда още по-оплетена от това, че когато Тюма казва преди две седмици, че иска адвокат, той посочва Джейсън Ацопарди - семейният защитник на семейството на Дафне, и колегата му Саймън Бусути.

Протести заради мудния ход на разследването има от април тази година насам.

И двамата са депутати от опоцизионната националистическа партия, а Бусути беше лидер на организацията до 2017 г. И двамата са в челните редици на битката срещу правителството на Мускат да понесе отговорността си за случилото се. "Разбира се, че отказахме да се срещнем с него, но е факт, че той е поискал да бъдем извикани веднага след арестуването му", казва Бусути.

Това е моментът, в който се отключи новата вълна от обвинения и твърдения, включително за 150-те хиляди евро и че ги е платил Йорген Фенек - човек с бизнес в имоти и хазарт и получил от Как се поръчва и извършва убийство на журналист в Европаправителството апетитен договор за електростанция.

В четвъртък вечерта правителството заседава заради целия скандал извънредно 6 часа и половина до ранните часове на петък.

Как се поръчва и извършва убийство на журналист в Европа

Отново в четвъртък в Европейския парламент в Страсбург Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП, каза: "Ситуацията в Малта има последствия за целия европейски проект. Мисля, че този парламент трябва да изтъкне, както никога досега, пред властите там, че убийството на журналист заради политическите му разследвания трябва да има ясни политически последици."

Репутацията на най-малката страна от ЕС е подложена на сериозни удари напоследък - заради това, че се превърна в център на онлайн хазарта, на борси за криптовалута, продажба на гражданство на ЕС срещу малко инвестиции и място с такъв контрол над прането на пари, който привлича онези, които искат да прикрият доходи и да не плащат данъци.

Малта има същия глас в ЕС като всяка друга държава.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.