„Ние не положихме и не искахме да положим  никакви усилия, за да разберем каква част от населението се е срещало с вируса на Ковид.
В момента общият брой на хората с имунитет трябва да доближава половината от населението у нас.Това трябва да се докаже с едно сероепидемиологично проучване върху широк слой от групи хора, не от цялото население. И когато се направи, ще можем да кажем - дали ще има нова вълна в началото на септември, или не.
Служебното правителство се опира на политиката, а не на науката, защото епидемията очевидно е към края си и всички приказки за нова вълна в края на есента са призни приказки. Te не се основават на научни данни. На някои много им харесва затварянето, ограничението, регламентирането - всичко това е рай за политиците.
Естественият имунен отговор на организма ни е много по-силен, отколкото този, получен от една имунизация."

Тръгва ли си вирусът на Ковид? Какво да очакваме наесен и колко е дълготраен имунитетът след преболедуване? Кои са работодателите, че да решават кой да е с маски и кой без на работното място? За тези и още много питания се обърнахме към доц. Атанас Мангъров – началник на Ковид отделение към Инфекциозна болница. Човекът, който твърдеше през март 2020, че ще се научим да живеем в среда на Ковид, че повечето от нас ще го изкарат, някои – безсимптомно, че ще има и такива, които ще умрат, че ще ни се случи впоследствие колективен имунитет, когато достатъчен брой хора го преминат, а ние се бунтувахме и съмнявахме в казаното. Днес всичко това е реален факт, а думите на доц. Мангъров излязоха верни. 
Доц. Атанас Мангъров пред Liberta.bg...

-    Доц. Мангъров, данните за броя заразени от Ковид през последните седмици са минимални в проценти. Отива ли си вирусът, изплашил до смърт човечеството?

-    Отива си, защото какво друго обяснение може да се даде. Единствената причина за тази символична бройка е, че твърде голям брой хора са се срещнали с вируса, било като са се заразили по естествен начин - симптомно в 20% от случаите, било безсимптомно в 80%, или по изкуствен начин, след имунизация. Това  е единственото логично обяснение, което може да се даде и това се случва в края на всяка такава епидемия, в случая – пандемия.

-   450 000 са офиицално преминалите болестта, стана ясно от правителствените източници, около 800 000 са имунизираните, поне до този момент. Дори да прибавим половин милион преболедували, процентът пак не става половината от цялата нация. Защо смятате във Wаше интервю, че няма да има нова следваща вълна при този бавен темп на имунизиране и Делта-варианта на вируса?

-    При Ковида, симптомните случаи са някъде около 20 % от всичките случаи, т. е. на тези 20 %, които са били симптомни и са отишли да се изследват, би трябвало да има още 4, 5 пъти повече случаи, които са били безсимптомни, но които са със също такъв имунен отговор, както и изкаралите го симптомно. Към тези 400 и няколко хиляди души, които са изкарали Ковид с тестове, имат Пи Си Ар-и и антигенни тестове, ние трябва да добавим поне 400 000 хора повече, които са го изкарали безсимптомно и 800 000 души, които са изкарали цялостния курс на имунизация, т.е. общият брой на хората с имунитет трябва да доближава половината от населението. Отново ще повторя това, което многократно съм казвал – ние досега не положихме и не искаме да положим никакви усилия, за да установим каква част от населението се е срещнало с вируса, защото знаем хората, които два пъти са имунизирани/около 800 000 души/, но тези, които са прекарали Ковид-а ние не положихме никакви усилия да ги установим. Знаем доказано прекаралите болестта, но тези, които са били безсимптомни ние не ги знаем и не искаме да ги установим. Аз самият съм един от тях. Това, което трябва да се направи е едно сероепидемиологично проучване, с което да се определи каква  част от населението на страната има имунитет срещу вируса. И когато това се направи, ние вече може да имаме доста по – сигурни данни, върху които да стъпим и да кажем може ли да очакваме нова вълна в началото на септември, или не. Защото за да има нова вълна, трябва да има неимунна част от населението сред което тя давирее. И ако има повреда, значи трябва да я очакваме и да се подготвим. А ако не, значи това са само празни приказки и плашене. Но ние не искаме да го направим. А това се прави по същия начин, както се проучват изборните нагласи кой за кого ще гласува. Трябва да се вземе кръв от групи от всякакви типове население в страната и да се изследват така няколко хиляди души. Не е нужно да се изследва цялото население, за да е ясна картината. Вчера са направени 12 000 и няколко стотин теста, с които са установени 60 заразени. Ние хвърляме огромни усилия да установим хората,  които отделят вируса в даден момент, но не полагаме никакви усилия /или не искаме/, за да разберим каква част от населението се е срещало с вируса.

-    Медицината освен наука, често пъти е и политика, колкото и да отричат някои това. Кажете, на кое от двете сега се опира служебното правителство?

-    Опира се на политиката, защото тази епидемия в страната очевидно е към края си и всички тези приказки за нови вълни през август, не се основават на научни доказателства. И това се отнася не само за нашата страна, но и за другите страни по света. Същото става и за Обединеното кралство, въпреки, че там са имунизирани над 60 % от гражданите, същото е и за Израел. Просто на някои хора много им харесва цялото това затваряне, ограничение, рекламентирането на правата  и изобщо – рай за политиците.

-    Вие твърдите, че ако човек е преболедувал Ковид, то той е изградил антитела или клетъчен имунитет, да речем, и не е нужно да се ваксинира, защото не може да се разболее. Но се чуват и точно обратните мнения и приканване към ваксиниране на всички. Обяснете по-подробно Вашата теза?

-    Когато човек се срещне с вируса на SARS – CoV-2 по естествен път, той изработва имунен отговор срещу вируса в цялото му антигенно многообразие. Т.е. не само всички тези спайк протеини,  които се изработват от ДНК-то, или са вкарани от векторните ваксини, той изработва имунен отговор срещу всички антигени, които са в този вирус. Когато човек се срещне повторно с някой от вариантите на  Ковид-а, даже и тези спайк  да са променени, неговата имунна система ще бъде в състояние да блокира вируса, посредством антителата, които са срещу другите антигени на вируса.Естественият имунен отговор е много по – силен , отколкото имунния отговор, който се получава от една имунизация. С ваксина се предизвиква изработнавено на един, или най – много два антигена.  И когато има друг вариант, антителата не действат срещу него, просто защото спайкът е вече променен. Това се наблюдава в тези страни, където има пробив по отношение на ваксините- Израел, /половината от откритите с Делта вариант са имунизирани/, същото се наблюдава и в Обединеното кралство. Дори и да има някой преболедували неваксинирани  и заразени с новия щам, те са много малко. 

Естествената инфекция дава много по-всеобхватен, много по-пълен имунен отговор.

-    Какво количество антитела трябва да имаме, за да сме спокойни?

-    Количеството на антителата няма никакво значение, ако човек е карал Ковид. Когато се срещнеш с Ковид или друг инфекциозен причинител, твоята имунна система изработва антитела и  тези клетки на имунната система неутрализират вируса. Когато това се случи, нивото на антителата започва да спада, точно защото човек няма нужда да поддържа високо ниво на защита. Тези клетки, лимфоцити, които са произвели антителата, остават в латентно сътояние в костния мозък,в лимфните възли – там където са клетките на имунната система. Те са там, като клетки на паметта. И щом човек отново се срещне със същия вирус, тези клетки се размножават много бързо и отново изработват същите антитела, а човек не се разболява. Това е механизмът, по който човек е защитен от всевъзможни други вирусни инфекции-хепатит А, хепатит В, шарка , морбили, варицела. Това е основен механизъм на имунната система и ако го нямаше, човешкият  род щеше да е свършил. Това е азбука на имунологията. Ние нямаме нужда да поддържаме винаги високи нива на антителата.

-    В ход са вече имунизационните сертификати, но и там има противоречия. Ако човек е бил ваксиниран, но ваксината не е проработила, той няма ли да се разболее и да пренесе заразата, макар да го смятат за безопасен?

-    Разбира, се че може да се  разболее. Целта е да се удостовери, че човекът със сертификат няма да се разболее и няма да зарази другите хора. За да разберем, че човек е защитен той трябва да има доказателства за наличие на имунен отговор срещу дадения агент.  Доказателството са антителата. Това че някой е набоцкан, съвсем не  означава, че на сто процента той има изработен имунен отговор. Защото такъв се удостоверява само с наличието на антитела. А такива в сертификата не се отчитат. Това ме кара да мисля, че въвеждането на тези сергификати не е толкова да се удостовери има, или няма защита за човека, колкото да накарат човек да се ваксинира.

-    От 6 юли паднаха маските на работните места за ваксинирани. Ще падне ли някога маската на тази пандемия и ще се разбере ли как се появи вирусът - изкуствено създаден, или възникнал в природата?

-    Многократно сме казвали ,че маските не вършат никаква работа и доказателство за това е, че до края на март м.г. световеи институт като Робърт Кох го потвърди. Маските не спират малките частици, които свободно се реят във въздуха. Маските  станаха най-голямото изобретение в историята на човечеството. Налагането им няма медицинска основа, защото там най-лицемерното нещо, което се кааз е, че вие носите маска не за да се пазите,  а за да пазите другите.  Излиза, че като носиш маска, ти защитаваш другите, което е абсурдно. Сега твърдят, че работодателите можели да ви разрешат да не носите маска на работното си място? Но те не са ваши собственици, не са хора, които имат права да ви ограничават. Това е абсолютно дискриминационно. 

Цялата тази история ме кара да мисля ,че налагането на маски има други, немедицински цели. И това е налагането на контрол-като халките върху устните на мечките. Дали някога ще се разбере истината за вируса, питате? Може и да се разбере, но ако той е създаден изкуствено,  ще бъде една много строо пазена тайна. Успокоението е, че рано, или късно всички тайни изплуват и произхода  на вируса ще се изясни.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.