Приятели,

преди малко изгледах откриването на Европейска столица на културата Пловдив 2019.
Започнах да гледам с желанието да похваля усилията на стотиците участници, които трябваше да създадат културната ни визитка пред света.

Първото ми стъписване бе от речите. След първоначалното ми стъписване се успокоих, че участва големият Теодоси Спасов. Талантливият и великолепен маестро, геройски свири на студа и успокоението ми приключи с участието му. От там насетне първоначалното ми стъписване се превърна в потрес, а към края ... вече в ужас. Сценаристите и режисьорите успяха да превърнат невероятните хорове на Пловдив в самодейност... извинете самодейците в България и без светлини и лазери се представят къде, къде по-красиво, ...в халтура ... и това не е правилната дума ...превърнаха ги в амбициозно безсмислие. 
 

Интелектуалци на хилядолетния град, към вас се обръщам, как допуснахте това кичозно позорище? Толкова ли не успяхте да намерите един, не пет, а един сценарист и режисьор, носещ в сърцето и душата си българските традиции и култура, та оставихте да се случи тази сценична неразбория? Къде са традиционните за Пловдив, Родопите, Тракия, България игри и хора? Къде са поетите и писателите ви? Къде са режисьорите ви? Къде са църковните песнопения? Къде са шевиците и българското пъстроцветие?
 

Ако някой си въобразява, че с това позорище ще ахнат някъде, айде да не е по света, а в Пловдив, то дълбоко се е заблудил. 
 

За мен това позорище за пореден път показа, че въпросът не е във финансите, тук видно ги е имало, а в управлението им. Съборите в Рожен, Жеравна, Котел и други, без тази кичозност привлякоха и привличат още, стотици хиляди човеци от България и света и там ахват. Там немеят пред величието на културата ни. В Пловдив това не се случи!

Така изглежда в очите на режисьора Нидал Алгафари церемонията по откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.