РИОСВ - Бургас разреши застрояването на част от къмпинг "Градина", граничеща със защитена зона "Плаж Градина - Златна рибка"

Проектът за строеж в къмпинг „Градина“ е възобновен - в края на ноември бургаската екоинспекция отново е дала зелена светлина за изграждане на търговски комплекс на метри от морето, съобщи БНР.

Ресторант "ала Монте Карло", бар, търговски обект, с обслужващи площи и трафопост, на терен от 5 дка, ще изникнат на метри от морето. Работата по проекта започна през януари, но последва замразяване - зарад протести и сигнали, че нагазва в защитена територия.  

Екоинспекцията е издала положителна оценка за съвместимост на строежа, въпреки че той попада в защитената зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и граничи със Защитената зона „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания. 

Възложител на строителството е „Градина“ АД, зад което стои известният бизнесмен Людмил Стойков, посочва БНР. 

От екоинспекцията дават следните обяснения. В терена няма дюни, те били в непосредствена блоизост. Територията е урбанизирана, за курортна дейност. Обектът попада в зона „А“ на крайбрежието, предвидено е 20% плътност на застрояването, седем метра максимална височина и 70% озеленяване.   

Инспекторите, които трябва да защитават околната среда, твърдят, че строежът ще засегне "само малко" защитената зона и  нямало да навреди на птиците.  На практика заради проекта се намалява буферната зона, която трябва да е свободна от застрояване, пише "Сега".

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.