Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев е на разпит в Специализираната прокуратура. По неофициална информация той ще бъде разпитван по данни, че намиращият се в Обединените арабски емирства Васил Божков е имал служебен международен паспорт, съобщава БНР.

Междувременно МВнР съобщи, че по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

Действията на Специализираната прокуратура и министъра на външните работи Екатерина Захариева са предприети след като Биволъ разкри, че Васил Божков е влязъл в ОАЕ със служебен паспорт, вероятно издаден с подписа на Георг Георгиев, който е с  нулев дипломатическиопит и е известен председателстването си на Младежи ГЕРБ.

ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ КРИЯТ #КОЙ И ЗАЩО Е ИЗДАЛ БЕЗВИЗОВИТЕ ДОКУМЕНТИ ВАСИЛ БОЖКОВ И ГЕОРГИ ПОПОВ СА ИЗБЯГАЛИ СЪС СЛУЖЕБНИ ПАСПОРТИ ОТ СТРАНАТА, пише Биволъ.

Ето и пълния текст:

Васил Божков – Черепа и неговият бизнес съдружник Георги Попов, които са издирвани с искане за екстрадиция, са имали и са напуснали последно страната с валидни служебни паспорти издадени от Министерството на външните работи.  Това стана ясно от трудно получен отговор на пресцентъра на МВнР, след запитвания на Биволъ. С тези документи за самоличност двамата са заминали за ОАЕ. Служебните им паспорти са били анулирани на  17 февруари 2020 г., след първото официално отправено запитване от Биволъ до МВнР.

Паспортите с поредни номера 440210366 (Божков) и 440210367 (Попов) са били издадени на 26 август 2019 г. “във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти” – обясняват от Външно,  разкривайки всъщност, че двамата са ползвали тази привилегия години наред.

Преписката с пресцентъра на Министерството на външните работи относно паспортите на Божков и Попов.

Божков и Попов бяха обявени за международно издирване на 29 януари, а на 31 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Черепа е бил задържан в Обединените Арабски Емирства. В следващите дни последваха закани на прокуратурата да изпрати експресно искане за екстрадиция, но то се проточи във времето, тъй като на Божков бяха повдигани нови обвинения, а цялата документация трябвало да бъде преведена на арабски език.

Министерството на правосъдието съобщи, че документите за екстрадицията на Божков и Попов са били изпратени до посолството ни в ОАЕ на 17 февруари. В същия ден са анулирани и служебните им паспорти. Факт е, че от момента на обявяването им за издирвани лица, до официалното искане за екстрадиция Васил Божков и Георги Попов са имали валидни български служебни паспорти, все едно изпълняват важна мисия за българската държава.

В момента Васил Божков не притежава валиден български паспорт. Редовният му паспорт, който Биволъ вече публикува (на заглавната снимка), изтече на 19 февруари, а служебният, както стана ясно, е бил анулиран на 17 февруари т.г.

Биволъ зададе въпроси по ЗДОИ на МВнР и на МВР за служебните паспорти още на 13 февруари (заявление регистрирано с номер ЗДОИ-5/13.02.2020 г. Попитахме МВнР на какво основание са издадени паспортите, кога са издадени и кое длъжностно лице е разрешило издаването им. Въпросите до МВР включваха и питане дали Божков и Попов са напуснали страната като са се идентифицирали на ГКПП със служебните си паспорти.

Министерството на Външните работи отказа да отговори на поставените въпроси с писмо от 25 февруари, но се оказва, че междувременно се е присетило да анулира двата паспорта (виж отказа тук ). Отделно от това изпратихме въпрос до дирекция Български документи за самоличност на МВР дали паспортите са регистрирани там и до Главна Дирекция Гранична Полиция кога служебните паспорти са използвани от посочените лица за последен път при пресичане на българската граница и през кое ГКПП. И на двата въпроса се получи отказ за предоставяне на обществена информация с писмо от 27 февруари 2019 (виж тук).

Въпреки отказите подновихме питането до МВнР указвайки конкретните номера на паспортите. В получения от пресцентъра отговор се съдържа признанието, че “Тези документи са издадени  във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти на г-н Божков и г-н Попов, издадени според Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

Божков с конкретни външнополитически задачи? Или бившата ДС?

Всъщност от МВнР заобикаля отговора за основанието, като не казва конкретно по коя точка от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти са издадени паспортите на Божков и Попов. От всичките изредени в нея случаи – държавни служители, кметове, съдии, висши военни и т.н., Божков и Попов попадат единствено в хипотезата по Член 5 точка 12 – членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации и Член 5 точка 14 – лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи.

Васил Божков и Георги Попов обаче не са членове на нито една браншова организация, сдружение или федерация от национален мащаб, показва справка в справочната система “Дакси”. Двамата са членове на Управителния съвет на Български Съюз за Физическа Култура и Спорт (БСФС), който претендира да е правоприемник на социалистическата спортна мегаструктура. Но всъщност става дума за сдружение, което не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта (виж списъка на регистрираните тук). Последният лиценз на БСФС е издаден от спортния министър в правителството на НДСВ Васил Иванов – Лучано, а оттогава Министерството на спорта не подновява лиценза и дори води дела срещу БСФС за имоти.

Според архивите на Комисията по досиетата, Георги Попов е бил агент на Първо главно управление на ДС, т.е. на външното разузнаване по времето на комунистическия режим. Псевдонимът му е “Китин” и е бил вербуван е като нещатен сътрудник на Управление “Научно-техническо разузнаване” (заповед № 5 от 20 март 1989 г.)

Остава възможността на Божков и Попов да са възлагани конкретни външнополитически задачи по преценка на предишните и на сегашния министър на външните работи. Не звучи сериозно аргументът, че паспортите са били просто подновени, защото преиздаването на служебните паспорти не е автоматично и трябва да е налице основание за това. Никъде в Наредбата няма опция за автоматично подновяване, напротив – специално е указано, че лица от ограничен кръг имат право на такива привилегировани документи след извършване на проверка за наличието на законово основание за тяхното издаване.

От всички данни, както и от упоритото укриване от страна на правителствените институции на законово основание и всички обстоятелства около привилегированото положение на Божков и Попов, с ранг на държавни служители, става ясно, че служебните им паспорти вероятно са издадени в разрез със закона. Надделяващият обществен интерес е този, който задължава МВнР и Прокуратурата да разкрият #КОЙ носи отговорност за дипломатическия статут на двамата издирвани за ОПГ лица!? По закон това е самият Министър – персонално Екатерина Захариева или специално упълномощени от нея длъжностни лица.

От МВнР отказаха да съобщят кой именно – министърът или негов заместник, е подписал за издаването на паспортите на Божков и Попов. Според оперативни източниции на Биволъ подписът е на зам.-министъра Георг Георгиев, който преди да заеме отговорния пост беше шеф на младежката организация на ГЕРБ. Той бе назначен едва на 25 г. без никакъв дипломатически стаж на този висок пост, което предизвика вътрешен скандал в дипломатическите ни среди.

Всичко това е поредното потвърждение, че МВнР остава своеобразен остров на нереформирана институция след 1989 г., като влиянието на  структури, номенклатура и лица свързани с бившата БКП и ДС от времето на Народната република, все още е много силно.

От “най-печално известен гангстер” до привилегирован българин със служебен паспорт. И назад.

Васил Божков – Черепа е един от знаковите герои на прехода, който присъства и в няколко от дипломатическите доклади на САЩ с красноречиви квалификации:

“Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа. Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес NOVE HOLDING, който включва над 30 компании и филиали. Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара – той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източно-европейци за 2008 г. В момента, той бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства.” – пише през 2009 г. изпълняващият длъжността посланик Джон Ордуей (виж тук).

Bozhkov-Parvanov-Toshev

Близостта на Божков с официални лица е добре известна и документирана още от управлението на НДСВ и Тройната коалиция. Биволъ навремето разкри в свои публикации, че правителството на Орешарски, с мандат на БСП, което издигна Делян Пеевски за шеф на ДАНС, бе под силното влияние на Божков и свързани с него лица.(виж туктук и тук).

Сега се оказва, че и правителството на ГЕРБ е постлало дипломатически килим пред Черепа и съратниците му, като им е издало служебни паспорти за лесно напускане на страната във всички посоки, без законен и логичен мотив за това.

Сега топката е в полето на Главния прокурор, който да установи отговорните фактори, наградили Божков и Попов с държавна дипломатическа защита и статут. Добър лакмус за действителната политическа /не/зависимост на Иван Гешев. А дали издателите на държавните служебни паспорти не биха могли да бъдат привлечени и като съучастници за избягването на обвиняемите ръководители на ОПГ от българското правосъдие!?

Очаквайте продължение по темата за Васил Божков.

Обновена: На 6 март 2020 от МВнР изпратиха до медията ни писмо, в което твърдят, че Божков и Попов не са се идентифицирали на българско ГКПП със служебните си паспорти при последното им напускане на страната.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.