Зам.-директорът на ДФЗ, одобрявал проектите, е в листата на ДПС за евроизборите

Половината от къщите за гости с европари в община Борино са на роднини на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, показва разследване на "Биволъ". Той е водач на партийната листа на предстоящите европейски избори.

Общо проектите с къщи за гости в Борино по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 са осем, според последната справка, публикувана от Държавен фонд "Земеделие".

От тях пет проекта за около 1 млн. лв., финансирани по ПРСР, се управляват от балдъзата и шурея на Мустафа Карадайъ. Семейният хотел "Аркадия", изграден с пари по САПАРД, пък се ръководи от брат му и майка му.

Освен това шуреят на лидера на ДПС Невредин Кючюк редовно печели обществени поръчки на община Борино. Фирмата му “Виденица 2004” е изпълнила договори за над 3.5 млн. лв. Друга част от обществените поръчки в региона се печели от фирмата на брата на Карадайъ – Ахмед. Неговата фирма “Комерс-Борино” е спечелила поръчки за 1.3 млн. лв., пише "Биволъ".

Къщите за гости на родата на Карадайъ

"Чала тур" ЕООД печели 244 530 лв. с проект за изграждане на вилно селище за селски туризъм в местността "Подмолата" в село Чала. Фирмата е еднолична собственост на Невредин Кючюк, показва справка в Търговския регистър. Той е брат на съпругата на Карадайъ – Джеврие, и шурей на лидера на ДПС, посочва "Биволъ".

"Чала инвест" ООД печели 391 160 лв. за изграждане на къща за гости за селски туризъм в село Чала. Дружеството е собственост на Затие Караахмед (670 лв.) и Димитър Бойкинов (330 лв.), показва справка в Търговския регистър. Затие Караахмед е сестра на съпругата на Карадайъ – Джеврие, и балдъза на лидера на ДПС. Освен това Затие Караахмед е и съпруга на кмета на общината Мустафа Караахмед.

"Трока" ЕООД печели проект за 128 290 лв.за изграждане на къща за гости в местността "Кастръкли" в село Борино. Фирмата е еднолична собственост на Гюлтен Кючюк, показва справка в Търговския регистър. Гюлтен Кючюк е съпруга на Невредин Кючюк, който е брат на съпругата на лидера на ДПС, пише "Биволъ".

"Извора Инвест" ЕООД печели проект за 281 321 лв. за преустройство на къща за гости и покупка на транспортни средства. Същата фирма има още един проект за 38 968 лв. за благоустрояване и озеленяване на къща за гости и закупуване на средства за неземеделска дейност.  "Извора Инвест" е собственост на Джамиле Ахмедова и но се управлява от Затие Караахмед.

За да не бъде толкова очевидна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, фирмите първоначално са оформени на подставени лица, но впоследствие са придобити от Затие Караахмед, Невредин Кючюк и жена му Гюлтен Кючюк, показва Търговският регистър. Изследването на имотните сделки потвърждава, че още от самото начало зад тези проекти са стояли роднините на Карадайъ, твърди "Биволъ".

Майката на лидера на ДПС – Айше Карадайъ, пък печели пари по предприсъединителната програма САПАРД за семейния хотел "Аркадия". Той се управлява от брата на Карадайъ – Ахмед.

Всички къщи са оформени в един комплекс, който се предлага в интернет като "Вили Чала".Даденият телефон за контакти е на сестрата на жената на Карадайъ и съпруга на кмета на община Борино Зетие Караахмед. Цените за ползване са по договаряне.

Финансирането на обекти на свързани лица е забранено по правилата на ПРСР, защото идеята на програмата е да подпомага малкия местен бизнес, а не роднините на политици, които да изграждат туристически комплекси, посочва "Биволъ".

И поръчките на общината на фамилията

Фирмата на брата на съпругата на лидера на ДПС Невредин Кючюк “Виденица 2004” е изпълнила обществени поръчки в община Борино за над 3.5 милиона лв. самостоятелно или в консорциуми през последните години.

Мустафа Карадайъ има брат Ахмед, който е общински съветник в Борино и председател на общинската структура на ДПС. Неговата фирма “Комерс-Борино” е спечелила обществени поръчки за 1.3 млн. лв. в региона.

Музамер Ахмедов е шурей на Ахмед Карадайъ. Той е назначен за зам.-кмет на община Борино с ресор "стихийни бедствия".

Останалите къщи за гости в Борино

Според последния публикуван списък на Държавен фонд "Земеделие" още четири проекта за къщи за гости са финансирани в община Борино за програмния период 2007 – 2013 г.

"Тим Борино" ЕООД печели проект за 391 160 лв. за строително-монтажни работи и обзавеждане на къщи за гости в местност "Кастракли" в землище село Борино. Фирмата е собственост на общинския съветник от ГЕРБ Джамал Реджепов Асанов.

Местният бизнесмен и концесионер на ловни стопанства Стефан Даскалов пък е обновил ловния си дом с евросредства под прикритието на къща за гости на фирмата на дъщеря си, пише "Биволъ". Най-вероятно става въпрос  за фирма "Феркад" ООД, която печели 391 160 лв. за семеен хотел в местност "Водна кула" в землището на село  Борино. Фирмата е собственост на Мирела Стефанова Даскалова.

Последният проект, спечелен за къща за гости в община Борино по ПРСР 2007 – 2013 г., според списъка на ДФЗ, е на "Акрима Инвест" за 371 182 лв. Той е за изграждане на туристическа база "Балабанци" в село Ягодина, община Борино. Фирмата е собственост на Александър Стоянов Велков и Росен Асенов Терзиев, показва справка в Търговския регистър.

Кой одобрява парите?

Зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Атидже Алиева – Вели отговаря във фонда за Програмата за развитие на селските райони от години. Финансирането на къщите за гости е по ПРСР.

В момента Вели е пета в листата на ДПС на предстоящите евроизбори.

Атидже Алиева – Вели няма нито къща за гости, нито дори апартамент в София, но баща ѝ е закупил луксозен апартамент в София, който тя ползва, пише "Биволъ".

Вели е в отпуск и по тази причина от ДФЗ обясниха, че няма кой да коментира твърденията за нея.

При представянето на листата на ДПС Атидже Алиева – Вели се описа кратко така: "Работя в сектор "Земеделие" от 12 години с основна дейност европейско финансиране".  Водачът на листата Мустафа Карадайъ обяви, че залагат на младите, защото "те знаят и могат". 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.