..."Нужно е да се спазва правилото от 6-7 градуса разлика на климатиците и въздуха отвън, за да се настрои по-лесно организма. Човек, ако усети, че наближава топлинен удар и някакси не може да отиде на сянка, ако започва да му се вие свят, особено на хипертониците, веднага с дежурната бутилка вода трябва не само да пие, но и да се полее. Това някой път спасява животи. И ако видите човек на улицата, който получава инфаркт, и ако има наблизо заведение, поискайте  лют червен пипер и го сложете под езика му, а също така го карайте да кашля. Това е най-добрия сърдечен масаж, докато дойде линейката."

Д-р Васил Маргаритов е родом от Смолян. Завършил е Медицинския университет в град Пловдив, а по-късно защитава магстратура по Международно право и европейски отношения в Софийския университет. Работил е в Бърза помощ, специализира обща хирургия и урология. От 1993 г. е представител за Южна България на овдеща фармацевтична компания. Участвал е в редица международни проекти в Канада, Гърция и Турция, бил е директор на очна клиника. От 2012 г. е представител на медицинския холдинг.
С д-р Васил Маргаритов разговаряме за мудния ход на имунизациите у нас, за изгубеното доверие в политическата система и правата пропорция между двете, за мръсния въздух, който дишаме и за още куп проблеми, все с нашенски привкус.
 

-    Доктор Маргаритов, лятото започна с екстремни жеги. Подготвени ли сме за този рязък преход и какви са Вашите съвети за опазване здравето на хората, които са и без друго стресирани след ковид-вълната?

-    Най-важното не само през лятото, но особено през него е, хората да не забравят за бутилката минерална вода. Дехидратацията настъпва бързо и може да е фатална, затова трябва постоянно да се приемат течности. Може да не е само вода, а таратор, плодови сокове, салати и т.н. Но никога да не се забравя, че бирата не разхлажда и не замества водата. Тя има диуретичен ефект и по-скоро човек губи течности. Това е първото. Второто нещо е, че нашият век наложи климатиците. Казва се климатизация - една малко позабравена дума - и трябва да се внимава вътре да не е 16 градуса, а вънка да е 36, защото преходът от единия в друг диапазон може да предизвика големи проблеми. Затова е нужно да се спазва правилото от 6-7 градуса разлика на климатиците и въздуха отвън, за да се настрои по-лесно организма. Човек, ако усети, че наближава топлинен удар и някакси не може да отиде на сянка, ако почва да му се вие свят, особено на хипертониците, веднага с дежурната бутилка вода трябва не само да пие, но и да се полее. Това някой път спасява животи. И ако видите човек на улицата, който получава инфаркт, и ако има наблизо заведение, поискайте  лют червен пипер и го сложете под езика му, а също така го карайте да кашля. Това е най-добрия сърдечен масаж, докато дойде линейката. 

-     Освен от прегряване, с какво още е вреден дългият престой на открито? Каква е релацията между жаркото слънце и кожния рак?

-    Зависимостта е право пропорционална - колкото повече изгаряте на слънце, толкова  повече има вероятност да развиете някакви заболявания на кожата. Не само кожен рак, има базоцелуларни и доброкачествени карциноми и всякакви други. Кожният рак зачестява. Трябва да се знае, че кожата има памет.  Може да сте изгаряли преди пет години, след това  да не се е случвало нито веднъж, но кожата има памет. Затова, мажете се с мазнина. Ако не си купувате някакъв висок фактор и най-обикновеният зехтин върши работа. Най-добре е тънък слой мазнина, каквото ще да е, дори и краве масло може. И повече на сянка. Това е. В България напоследък се наблюдава доста добра култура на родители, деца и възрастни хора. Не е както преди, да се печат до припадък под слънчевите лъчи, за да гонят тен и после да не могат да се приберат в хотела и да спят от болка. Хората разбират, че слънчевата радиация носи риск.

-    Като стана дума за слънчевата радиация, да ви питам, ако озоновата дупка във Вселената вече се е затворила, както четем в научната литература напоследък и оттам не изтича вредно лъчение, не повлиява ли това по-благоприятно върху човешкото здраве?

-    Без да съм климатолог, мога да твърдя, че най-тънък е озоновият слой над Канада, където съм живял 6 години. Ескимосите там са с много малка заболеваемост, т.е. нямаме доказателства за горното твърдение. Ако човек лети със самолет, той се облъчва повече, понеже е над 10 000 метра. И ако погледнем по този начин, жителите на над 4 000 метра в Аржентина и Чили са по-здрави. Нямаме пряко доказателство за пониженото влияние на слънчевата радиация в онези области, където озонът е най-малък. Нашият проблем е друг - фините прахови частици. В България от 900 до 1000 души годишно умират от мръсния въздух. Няма озонова дупка, има мръсен въздух. Има домакинства, които горят гуми, пластмаси, даже стари дрехи и каквото още се сетите. Това е проблема на големите градове в България, а не изтъненият озонов слой.

-    Отново за нашенските си проблеми - какво е обяснението Ви за мудният процес по ваксинирането? Жител на кв. "Столипиново" каза в ефир: „Не вярвам в Ковид, не вярвам на ваксините, вярвам само на моя Господ“. Промиване на мозъци от съмнителни секти ли е това, или недоверието е плод на дългогодишните политически лъжи? Освен това, нека припомним и започващото разследване в САЩ за произхода на вируса на Ковид и изпускането му от лаборатория?

-    Много анализатори го отчитат, аз също го забелязвам  - процентът на ваксинирането е право пропорционален на доверието в правителството. Това стана световен феномен и с тази пандемия се налага да се променят някой стандарти в етиката. Комуникационната стратегия на повечето правителства се оказа крах. Разболя се публичността. За нас да не говорим. Добре, че сега д-р Кацаров наложи някой секвенирания на вируса. Иначе аз не виждам някаква стратегия. Тук не говорим за пресконференция, а за стратегия. Както с вируса на ебола, както с вируса на СПИН - появи ли се нещо, то се появява. Относно произход, странно е, че през 2001 година първият САРС бе в Ухан (Китай). През 2008 г. Средноизточния вариант МЕРС също тръгна от Средна Азия (Китай). Свинският грип също тръгна от Ухан (Китай). SARS-Cоv 2  през 2019 г. също тръгна от Китай. Нормално е човек да си зададе въпроса –за какво става дума? И други държави са изпускали вирус - Германия, Дания, но това са вируси, които са отслабени щамове за производство на ваксини. Докато сега имаме нещо ново, друга виталност, друга заразност. Ще минат години, докато се научим какво прави тази РНК. Този вирус се държи странно, няма логика. Умират млади хора, а 90 годишни са изградили имунитет, без да са разбрали, че са се срещнали с вируса. Науката няма край, тя се развива, но правителствата, хеле "Борисов 3", не се справиха добре с епидемията и комуникационната стратегия.
Ще ви дам един пример за изчезването и появата на остри инфекции. Знаете, че след имунизация полиомиелитът изчезна като заболяване, освен в няколко Близкоизточни държави, като Иран и Ирак, където бяха останали огнища. Организацията "Лекари без граници" отиде там, за да ваксинира децата, но още с пристигането на лекарите, талибаните ги застреляха. И епидемията не е отмряла напълно. 
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.