„Приключи голямо международно разследване и резултатите от него са налице. Политическите последици за целия ЕС и за България ще са катастрофални! Очаквайте само истината в новата ми книга, пречупена през моите виждания. За някои политици, освен високо кръвно, може да има и по-тежки последици след излизането й.“

-    Профилът Ви в социалната мрежа е пуст, няма Ви в медиите, а телефонът Ви често е изключен. Да не би да сте в нелегалност, като непримирим съпротивленец на системата?

-    Намирам се в изгнание в собствената си вътрешна пустиня, в която смятам, че ми е времето да вляза и да поговоря със себе си. Защото считам, че основният разговор, който води до творческо начало, е разговорът със себе си. Такъв трябва да бъде започнат и приключен от всеки човек.

-    Оценям готовността Ви да направим това интервю и благодаря! Още в края на август, в интервю за Liberta.bg говорихте за порочните прегръдки между властта у нас и ЕК и последният мониторингов доклад по механизма за сътрудничество го доказа. Казват ни, че сме добре, а ние сме на улицата и не вярваме! Неблагодарен ще излезе този народ, май?

-    ЕК направи достатъчно, за да се дискредитира като орган и институция на ЕС и в частност - това се вижда в лицето на председателя й. Не зная, има ли гражданин на ЕС, който да не е на ясно от тази визия какво следва. И нека да припомня, че същият този човек беше разследван за корупция още преди назначаването си от собствената си държава (Жан-Клод Юнкер - бел.р.).Така, че последствията, които се случиха през времето на неговия мандат, са последствия на една душа, която нямаше място на върха на тази институция. Последствията са логически и са проявени почти във всички държави на Евросъюза.

-    Споменахте и за голямо международно разследване, в което са замесени и наши политици. Имате ли повече информация за него?

-    Да, имам информация. Отлага се следствието с няколко месеца, до края на годината и началото на другата. Резултатите са налице. Въпросът е в политическите последствия, но не само за България, а и за целия ЕС. И Ви уверявам, че те ще са катастрофални за всички нива!
Корупцията се оказа проблем не само в България, но и в целия ЕС стана пандемия.Тези измерения са доказани от международно разследване. Въпросът е, че сега се обсъждат точно тези евентуални политически последици, които биха довели до тежки политически кризи в държавите.

-    Някои определят назначението на новия вицепремиер на мястото на Валери Симеонов - Марияна Николова, като екзотика, други виждат в него цинизъм. Как, обаче, ще се предпази обществото от подобни атракции за в бъдеще, ако не се смени управляващият модел?

-    Българското общество не може да се предпази от уродливите форми на политическата действителност. Смяната на системата не е проста работа, най-малко във вида, в който тя е искана от улицата. Изисква се по-дълбок прочит на събитията и на фактите и обстоятелствата, които са около политическата класа на прехода, за да може да се направят нужните реформи и да останем на чисто. Но това не може да стане безболезнено и без да пострада някой. Справедливостта се въздава чрез закон. А законът изисква да има виновни и те да понесат последствията.

-    „Козяците“, както остроумно ги определят някой зевзеци, нямат ли по-изучен фаворит за премиер, според Вас?

-    За сега не могат да покажат достойнство при избор на личност, която да представлява този вид политика. Не, че се срещат много такива в България, но черното и бялото не би трябвало да бъде модел на експертните нива в това място, за което Вие говорите.Подходът е различен, но за сега виждаме неангажираност или неотговорност. Защото, ако това, което се случва в България за последните години /пък и през цялото време на прехода/, са техни действия и решения, това означава безотговорност.

-    Пак през август дадохте рецепта за излизане от балтото: политическа криза, парламентарна, перманентни избори и оттам - нов обществен договор,или ВНС и отпушване на съдебната система. На теория - добре, но дали ще се случи?

-    Казах Ви, че изисква екип от разумни хора, които не залитат в едната или в другата посока. Тоест, не страдат от интелектуално пиянство. Нужен е интелект, който да бъде мобилизиран и да разбере, че българската политическа класа е напълно амортизирана, независимо какво говорят докладите и европолитиците, които също са корумпирани. У нас има тежък проблем с мафиотско управление, въведено от повече от две десетилетия. На всички нива нещата са тиня. Много хора се заблуждават, когато се говори за демокрация, но ние не живеем в такава. Обществото има нужда да се разграничи от тази политическа класа, която е длъжна да поеме своята отговорност до сега. При положение, че тези същите мафиоти държат и политическата, и изпълнителната, и законодателната и съдебната власт, единствения начин да се случи това, е революция с оръжие. Но това би потопило в кръв цялата държава. Изводите са, че това не води до положителен резултат. Затова моето предложение беше –политическа криза. Хората да откажат играта на политиците и да бойкотират изборния процес до такава степен, че той да стане видим за европейските политици като фалшив. Ако не легализираме българския политически процес като напълно фалшив и престъпен, няма да има намеса от европейските институции, които имат отношение към тези въпроси. Това е безкръвната революция. Останалото в това икономическо отношение, ще доведе до отрицателни очаквания.

-    „Тук, на политическата сцена, са представени интересите на всички външни господари, чрез конкретни национални предатели“- Ваш пост във Фейсбук от 2016 година. А как да разпознаем истинските?

-    Те сами трябва да се легитимират. Имайте предвид, че България е разположена на кръстопът и няма как тук да няма представители на господарите отвън. Нормално е да ги има. Но не е нормално човек, който представлява държавността, в свободната си воля спрямо друга държава да е васал. Независимо дали гледа на изток или на запад. Нашата политическа класа е узряла да бъде крадлива, да е универсален убиец на собственото си население, но не е дозряла да плува в международни води и не е дозряла да произвежда стабилност.

-   Защо не застанете с името си зад гражданско движение и да бъдете негов гарант в този морален банкрут на обществото?

-    Защото имам да довърша разговор със себе си. Докато разговорите, които имам със себе си са все още налице, и все още имам въпроси към себе си, длъжен да получа отговори от себе си. Не трябва да се обръщам към другите хора по никакъв начин. Човек трябва първо да реши собствените си проблеми и изкривявания или да застане объркан пред всички и да обърка и тях. Предпочитам да направя първото.

-    Какво да очакваме от книгата, която пишете?

-    Истината! Само истината! Очаквайте една чиста истина, която е пречупена през моите усещания за събития и процеси, свързани с прехода. И не очаквайте да съм компромисен в посока на истината.

-    Ще има ли политици с високо кръвно след излизането й?

-    .../смее се/ Може да има и по-тежки състояния.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.