Руски шпиони са използвали френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, включително й в България, пише днес френския вестник "Le Monde". Агентите били специализирани в извършването на поръчкови убийства

Според френския ежедневник 15 служители на руското военно разузнаване ГРУ, специализирани в убийствата, са се придвижвали на континента от 2014 г. Те са преминали за последно през Франция през септември 2018 г. Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания са предприели операция по издирване на руските шпиони.

Един от 15-имата агенти е бил идентифициран от британските служби като един от тримата извършители на атаката в Солсбъри през март миналата година, при която бяха отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение изостри рязко отношенията между Русия и Запада и накара западните служби да издирват усилено неговите извършители.

"Монд" излезе с тези разкрития в момент, когато Германия обвини Русия, че стои зад убийството на грузински гражданин в Берлин през август, отбелязва Франс прес.

Според изданието 15-имата руски агенти не са провели никакви операции на френска земя, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони и Евиан, които са в алпийския департамент Горна Савоя.

Никакви оръжия и материали не са били иззети, нито пък е идентифициран местен съучастник на руските шпиони. 15-имата агенти изглежда не са имали никакъв контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

Руските шпиони са действали, според "Монд", във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора, отбелязва Франс прес.

Наличните данни са насочили френските служби към хипотезата, че департамент Горна Савоя, който граничи със Швейцария и Италия, е бил използван като базов лагер за тайните операции в Европа на подразделение 29 155 на ГРУ, казал високопоставен представител на френското разузнаване, цитиран от вестника.

Припомняме, вчера германското правителство експулсира от страната двама руски дипломати, замесени в поръчково убийство на бивш чеченски полеви командир в Берлин през август тази година. Германското външно министерство заяви, че до екстрадицията се е стигнало заради нежеланието на Москва да сътрудничи при разследването на това престъпление.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.