САЩ ще използват Александруполис като пункт за около 3000 души персонал и оборудване, които ще бъдат разположени в съседна България и Румъния, граничеща с Украйна. Въпрос на дни, дори на часове, е корабите, превозващи персонал и оборудване, да акостират в Александруполис. България и Румъния имат също черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови държави на НАТО в настоящия конфликт, пише БГНЕС.

Припомняме, че снощи премиерът на България Кирил Петков проведе разговор с вицепрезидента на САЩ Камала Харис по нейна инициатива. Малко след това Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин включва и България в европейската си визита и пристига у нас тази седмица. А Американският държавен секретар Антъни Блинкън, заедно с военните министри на страните от НАТО, ще обсъди в Брюксел действията за укрепване на източния фланг на Алианса, а след това, тоест тази седмица, и той ще посети страната ни.

Още миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен от Вилнюс, Литва, отиде една стъпка по-далеч в активирането на силите за отговор на НАТО и заговори за постоянно разполагане на сили на НАТО по източния фланг. Колективната отбрана на Източна Европа се усъвършенства с повече ботуши на място. С пристанището Александруполис и военноморската база Суда на остров Крит Гърция притежава ценен проход както към Черно море, така и към Източното Средиземноморие, където има руско военноморско присъствие.

Войната в Украйна наложи преосмисляне на стратегията на НАТО и това ще се отрази на позицията на Гърция в Алианса.

С решението си да изпрати на Украйна военно оборудване, съвместимо със системите на нападнатата страна, 20 000 щурмови пушки тип АК-47, 815 противотанкови ракетни установки РПГ-18 съветско производство и 122 ракети за многоцелеви ракетни установки РМ-70 чешко производство, Гърция още от самото начало показа намерението си да се присъедини към непряката помощ на НАТО за Украйна. Правителството подготвя и по-нататъшно модернизиране на североизточното пристанище Александруполис (Александруполис или по-известен като Дедеагач, е град в Беломорска Тракия, североизточната част на Република Гърция).

Гърция ще бъде призована да участва със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО, а военновъздушните ѝ сили вече дават своя принос с патрули над българското и румънското крайбрежие, както и над Северна Македония.

Интересен е фактът, че Съединените щати отдават такова голямо значение на ролята на Гърция в НАТО, като се има предвид, че Турция, която се намира на изток и има обширно черноморско крайбрежие, винаги е била считана за ключов съюзник в района. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.