Всеки служител на МВР ще получи „иднивидуална“ награда от 500 лв. Това става ясно от заповед на шефа на вътрешното ведомство Христо Терзийски, издадена на 9 декември т. г., с която Фрог нюз разполага. От нея става ясно, че близо 50 000 армия, която му е подчинена, ще вземе паричния бонус за „постигнати високи резултати и съществен принос в изпълнение на целите и приоритетите в дейността на МВР за периода от 1 януари до 30 ноември т. г.“.

Подобно награждаване на всички служители на МВР, „намиращи се в служебно и трудово правоотношение“, никога не е имало в историята на институцията. Това на практика означава, че чистачки, параджии, склададжии, например,  също ще получат награда  за постигнати високи резултати. Ченгетата са категорични, че това се прави заради предстоящите избори.

Други смятат, че това се прави, за да се потушат протестните искания за 30% увеличение на заплатите. Те обясниха, че за да се даде такава награда, е необходимо, според правилника, да се направи индивидуално предложение. „Чудно кой е написал 50 000 предложения?!“, питат риторично те. Оказва се, че наградите не се облагат с данък.

Като основна причина за подаянието на управляващите към полицията са предстоящите граждански протести и размирици след парламентарните избори, които неименуемо ще се случат, ако властта отново изманипулира вота на гласоподавателите в своя полза. И съвсем спокойно може да се приеме като предизборно купуване на спокойствие и вярност с парите на данъкоплатците, а не толкова като награда за някакви особени заслуги към обществото на служителите на МВР, освен неразкриването на престъпления свързани с властимащи лица и олигарси и изпълняването на политически поръчки.

Тази година полицията се прочу с безпрецедентното насилие и арести основно срещу млади хора по време на протестите. Всички задържания по-късно бяха обявени от съда за незаконни.  Репресиите от полиция и прокуратура над опозиционни журналисти и граждани, участващи в протестите, продължават и до днес.

Проучване за работата на МВР, направено от самото МВР, наскоро накара обществото да посрещне резултатите с огромна недоверие и дори насмешка. От него излиза, че  почти 100 % от хората са удовлетворени от услугите на силовото ведомство.

Междувременно Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата в размер до 10 000 000 лв. са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.