Доставките на руски природен газ в Турция са спаднали 7 пъти през март спрямо година по-рано, а сравнено със същия месец на 2018 г. сривът е 14 пъти, сочат данни на Федералната митническа служба на Русия, цитирана от руските медии.

Анкара предпочита да внася втечнен газ, който в момента ѝ струва по-евтино от този на "Газпром", и това очертава печална съдба за струващия 7 млрд. евро газопровод "Турски поток", пише изданието finanz.ru. То отбелязва, че това се случва на фона на икономическа криза и охлаждане на отношенията на Турция с Русия заради конфликтите с руските военни в Сирия и действията на наемниците от "Вагнер" в Либия.

Доставките на "Газпром" за турската BOTAŞ и независими частни оператори през март се е свил до едва 210 млн. куб. м. За сравнение същия месец на 2019 г. количествата са били 1.418 млрд. куб. м, а пред първото тримесечие на 2018 г. внесеният руски газ е бил 8.8 млрд. куб. м или по 2.93 млрд. куб. м средномесечно.

Така заемащата някога второ място сред най-големите клиенти на "Газпром" Турция сега се е сринала във втората десятка и купува газ почти колкото Армения (193 млн. куб. м месечно) и дори по-малко от Литва (272 млн. куб. м).

Според finanz.ru Турция заменя руския газ с втечнен. Припомня се информация на специализираното енергийно издание Platts за проведен през декември 2019 г. търг от държавната BOTAŞ за доставка на втечнен газ през март 2020 г., а преди това за сериозни количества за получаване в периода 2020-2023 г.
През миналата година Турция увеличи с 13% – до 9.1 млн. тона, вноса на втечнен газ. Най-големите доставчици бяха Алжир (4.3 млн. т), Катар (1.8 млн. т), Нигерия (1.8 млн.) и САЩ. Руските доставки за турския пазар пък паднаха с 35 на сто до 15 млрд. куб. м през 2019 г., което е най-малкото количество за последните 10 години. В резултат на това газопроводите "Син поток" и "Турски поток" с общ капацитет от 35 млрд. куб. м останаха полупразни. През март мощностите на двата тръбопровода са работили на едва 10% от възможностите си да пренасят общо 2.9 млрд. куб. м месечно.

Тенденцията за увеличаване на дела на втечнения газ в Турция продължава и тази година. За четирите месеца на 2020 г. на втечнения газ се падат 44% от всички доставки, а от тях 40 на сто са американски втечнен газ.

Според източник на Reuters от турските енергийни среди страната смята да увеличи покупката на втечнен газ на спот пазарите. Това била и причината да се удължи профилактиката на газопровода "Син поток".

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.