"За един от най-високопоставените хора в България на избираема длъжност има доказателства за сътрудничество с руските служби." Това заяви в предаването "120 минути" на bTV народният представител на "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Тази информация е била споделена на депутатите от председателя на ДАНС на закрито заседание на парламента, разкри Ивайло Мирчев и допълни, че "руската шпионска мрежа е достигнала до върховете на държавата"

Казва ли Ивайло Мирчев, че президентът Румен Радев е руски шпионин?

"Един от най-високопоставените хора в България на избираема длъжност", цитираме Мирчев, е Президентът на Република България. И това е така, защото избираемите длъжности са за кметове и общински съветници - в териториалните административни единици, но те не са "високопоставени", както и народните представители. Другата избираема длъжност е Президентът.

Министър-председателят и Председателят на народното събрание, които спадат към "високопoставените длъжности", не са избираеми, а се назначават от Народното събрание. Главният прокурор на Република България също се назначава - от Висшия съдебен съвет, както и председателите на Върховните съдилища. Въпреки че процедурата е "при избор", тя не касае пряк граждански вот, а вътрешен за Съдебната власт, изпълняващ се от членовете на ВСС.

Единствено Президентът на Република България изпълва "състава" на Ивайло Мирчев - "най-високопоставен в България, на избираема длъжност", за който "има доказателства за сътрудничество с руските служби".

Обвиненията, които отправя Ивайло Мирчев, са изключително тежки и предполагаме, че няма да останат без реакция от засегнатите, още повече, след като депутатът на "Демократична България" определи тази информация от службите като "изключително притеснителна".

''Поне двама представители на Радев са знаели, че ще гоним руски дипломати''

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев обяви преди три дни, че поне двама представители на президента Румен Радев са знаели, че ще бъдат изгонени руски дипломати, както и че българските служби разполагат с достатъчно информация да обявят всички 70 души с дипломатически статут за "персона нон грата".

Това става ясно от публикация на Мирчев във Фейсбук, която не кореспондира с официалната позиция на президента Румен Радев, който след срещата на върха на НАТО в Мадрид заяви на брифинг за медиите от испанската столица, че не може да коментира казуса с искането на премиера Кирил Петков да бъдат експулсирани 70 руски служители, сред които и дипломати, защото не разполага с информация и подробности по казуса.

От думите на президента стана ясно, че той не е информиран от службите за нерегламентирана дейност на руски дипломати и техническия им персонал у нас.

"Закон е понятие, което обозначава правилата и реда на нещата. Хубаво е законите да се познават преди да се говори каквото и да е. Особено чл. 131 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност". ЗЗКИ няма смисъл да го коментирам", написа във Фейсбук вчера Главният секретар на Президента - Димитър Стоянов. Повод за коментара му е медийното участие на Шефа на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова, която в прав текст заяви, базирайки се на информация от българското контраразузнаване - ДАНС, че Москва плаща на журналисти, анализатори и политически инфлуенсъри за провеждането на информационни операции в България.

Позицията на президента Румен Радев и на главния му секретар Димитър Стоянов е сходна и припокриваща се и еднозначно акцентира върху това, че Президенството не е информирано от ДАНС за условията и събраните данни, които изискват експулсиране на руски дипломати.

А ние чакаме отговор на съществения въпрос и от двете страни: Казва ли Ивайло Мирчев, че президентът Румен Радев е руски шпионин?

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.