За пореден път Държавният департамент констатира неефективната съдебна система в страната ни. „Корупцията, неефективната система и липсата на отчетност продължават да бъдат основни проблеми“, гласи докладът. Не е подмината и констатацията, че общественото доверие в съдебната система остава ниско. Като причина за това е разпространеното мнение, че магистратите се поддават на политически натиск и подкупи.

"Конституцията и законът предвиждат независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност продължават да бъдат всеобхватни проблеми. Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и не прилагат еднакво за всички закона. В доклада си от ноември за сътрудничество и проверка на механизма, Европейската комисия отбеляза, че „целенасочените атаки срещу съдии в някои медии“ са засегнали независимостта на съдебната система и насърчи Висшия съдебен съвет, който отговаря за администрацията на съдебната власт, да поеме активна роля срещу такива атаки."

Според правозащитните организации законът има ниски стандарти за справедлив съдебен процес, създавайки възможности за нарушаване на процесуалните права на адвокатите и ответниците.

Корупция и лиспа на прозрачност

"Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция на служителите, правителството не е приложило ефективно закона и служители във всички клонове на публичния сектор са били ангажирани с корупционни практики, без това да е довело до санкции и прилагане на закона. Корупционните практики включват подкуп, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби, нарушения при обществените поръчки и влияние върху търговията."

По отношение на свободата на изразяване, Вашингтон отново отчита отсъствието на законни пречки за това. Само че е констатирано, че налице е засилващ се политически и икономически натиск върху четвъртата власт, както и корумпирани редактори и издатели, които изпълняват политически поръчки за омаскаряване и за разводняване.

"Индексът на Световната преса за свободата на печата от 2018 г. съобщава за широко разпространена „корупция и тайни споразумения между медиите, политиците и олигарсите“. Вътрешните и международни организации критикуват както печатни, така и електронни медии за редакционни пристрастия, липса на прозрачност във финансирането и собствеността им, и податливост към политическо влияние и икономически стимули."
"Индексът за устойчивост на медиите на Международния съвет за изследвания и борси (IREX) 2018 посочва „непрекъснато нарастващия политически натиск върху медиите“, както и ежедневния „тормоз и натиск срещу журналисти и собственици на медии. Продължават доклади за сплашване и насилие срещу журналисти."
"Журналистите продължават да съобщават за редакционни забрани, натиск за покриване на конкретни лица и теми, както и за налагането на политически гледни точки от корпоративните лидери. Според Асоциацията на европейските журналисти самоцензурата е широко разпространена, особено в по-малките регионални медии."

Оценката за дейността на полицията съвсем не е ласкава. Американското дипломатическо ведомство обръща внимание на полицейското насилие и превишаването на правомощията на служителите на реда спрямо задържани и заподозрени в престъпления.

Държавният департамент отбелязва, че доста голяма част от пребиваващите зад решетките у нас - над 40% - се оплакват от физическо насилие от страна на властите. Има случаи на незаконни арести и нехуманно отношение към задържаните. Един от примерите за това, казва Вашингтон, е арестът на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ. Те бяха обвинени в корупция, бяха държани демонстративно четири часа на улицата, което време беше необходимо на служители на правозащитните да преброят парите от подкупа.

Констатирани са много тежките условия в затворите ни.

Освен това често не биват подлагани на проверка сигналите за полицейско насилие, което води до измъкване на виновните от отговорност, т.е. те не понасят последствия за стореното от тях.

Задържането на журналиста от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро край Радомир е посочен като пример за произвол. Те бяха арестувани, след като самите те подадоха сигнал за унищожаване на документи.

Вашингтон обръща внимание на това, че коалицията „Обединени патриоти“, която е част от управляващата гарнитура, с риториката си насажда омраза срещу малцинства като роми и турци.

Отбелязан е и ограниченият достъп на хора с увреждания до обществени сгради и обществен транспорт. В доклада се припомня, че в продължение на месеци майки на деца с увреждания протестираха пред парламента, докато управляващите приемат промени в Закона за хората с увреждания, които да гарантират по-адекватно социално подпомагане за хората с увреждания.

Оценката на Вашингтон по широко рекламираните от властите „положителни“ действия по отношение на търсещите убежище и мигрантите е с обратен знак – обръща се внимание на нарушаване на правата на тези хора, посочено е, че често са задържани в лагери с калпави санитарни условия.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.