Като извършил престъпление, премиерът на България Бойко Борисов избяга от камерите и микрофоните днес в парламента при въпрос за финансовия му министър Владислав Горанов. След като бе изслушан с усмивка от "дръжките на микрофони", Сашо Диков го помоили за коментар относно имотните скандали с "Кръщелника" в Министерски съвет. Изражението на премиера светкавично се промени, той сключи вежди между очите, наведе надолу глава, като хлапак счупил с топка джама на съседа, и побърза да избяга далеч от неудобните въпроси за "Горановгейт". Моментът, обаче, беше увековечен и споделен с коментар във Фейсбук: "СКАНДАЛ: ЗАЩО САШО ДИКОВ КАЗА НА БОРИСОВ, ЧЕ Е СТРАХЛИВ?
Как премиерът бяга в кулоарите на парламента от въпросите на Сашо Диков за финансово-имотните мистерии на Вл.Горанов?
Гледайте тази вечер от 20.00 в предаването ЕвроДикоф по тв Евроком"

По-изплашен Бойко Борисов не е бил, откогато обяви в парламента, че "Доган го е поръчал".

Мерждувременно имотната афера "Горановгейт" се разраства и става повод за ежедневни обществени и политически скандали, които по всякакъв начин рефлектират негативно върху "стабилността" на Кабинета.

"Скандалът около апартаментите на Владислав Горанов стигна и до Банка ДСК. Причината е, че в имотния регистър са вписани две ипотеки, които е направил именно в тази банка. Втората от тях е за 305 000 лв,писа в. Сега преди дни. За да бъде отпуснат подобен кредит, банките по принцип искат минимум 150 процента покритие – половин милион. 
  А семейство Горанови – видно от имотния регистър, няма такива собствености или влогове, не би могло и да ги има при работа в държавния сектор през 2007 г. По онова време и двамата със съпругата му са чиновници, както и сега. Ничия заплата, нито двете вкупом, стигат да се покрие дори половината месечна вноска по огромната сума при сегашните, а не при двойно и тройно по-високите лихви през 2007 г.", разкрива вестник 19 минути.

"Оказва се, че Горанов постоянно си показва часовника като селски ерген. Тук са показани още снимки с въпросния часовник. И той безпогрешно може да бъде идентифициран като редкия швейцарски модел „Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer”, който се продава с оферти и за 29 500 долара, а може да се купи напоследък и с 49% намаление (виж тук). (...) И българският финансов министър демонстрира престиж, който не съответства на положението му. Не е нужно да му пресмята човек заплатата, за да си изчисли точно дали може да си позволи такъв часовник. Самият му начин да го демонстрира е парвенющина на новобогаташ. Той буквално показва безпричинно часовника си, с жестове на дясната си ръка, на която го носи.
На десетки снимки го има вдигнал дясната си ръка нагоре към лицето, така че да се вижда часовникът му. (...) Демонстрацията с такъв парвенюшки аксесоар, освен че не съответства на министър, особено финансов, издава много тежък непукизъм към морал и закон. Не е случайно, че със същата наглост Горанов обяснява как така живее без наем в луксозно жилище – семейството му се уплашило от земетресението в Перник 2012 г. и тогава се преместил в предложеното от неговия кръстник Иван Сариев. Грубо може да се сметне с колко се облагодетелствал Горанов живеейки 6 години без наем в такова жилище – най-малко 150 хил. лева, а за такъв имот наемът може да е и двойно по-голям. И това не е отразено в имотната му декларация, което е грубо нарушение. Горанов е и в очевиден конфликт на интереси, поради бизнеса на своя кръстник, и в нарушение на кодекса на държавния служител. И според закона освен глоба от 5 до 10 хил. лева трябва да бъде отстранен от заеманата публична длъжност", пише в своя публикация e-vestnik.

През 2017 г., преди предсрочния парламентарен вот, в. "Ретро" излиза със заглавието: "Владислав Горанов глези жена си с личен шофьор". Във Фейсбук Соня Колтуклиева коментира: "Един ден от луксозния живот на семейството на Владислав Горанов. Чий е мерцедесът, в който се возят Горанов и съпругата му по времето, когато той не е министър?
В декларацията му няма автомобил - нито Мерцедес, нито никакъв друг. Папарашки снимки на вестник “Ретро”, март 2017 г."

Тук е моменът да обърнем внимание, че Горанови разполагат и с шофьор.

"3 пъти под цената, на която са продавали квадратния метър в комплекса си ЕСТЕ, са взели братя Домусчиеви за апартамента за Владислав Горанов. По време на закупуването той е заместник-министър по приходните агенции – НАП и Митниците, в Министерството финансите." - съобщава в. "19 минути" в друга своя публикация. (тук)

 "Бивол" публикува в свое разследване, озаглавено: "Кръстникът на Горанов осигурил и луксозна вила", че "освен безплатен апартамент, кръстникът на Владислав Горанов му е осигурил и луксозна вила във вилна зона „Ярема“, показа проверка на Биволъ. Импозантната сграда принадлежи на Снежана Сариева, съпруга на кръстника Иван Сариев. Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и давал инструкции на работниците."

"Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са медийните публикации за това, че той ползва безвъзмездно луксозен апартамент, даден му от неговия кръстник Иван Сариев, отговори председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на въпрос на "Сега". Това е втората проверка срещу Горанов. Първата бе възложена на комисията лично от главния прокурор Сотир Цацаров и е за престъпление по служба и търговия с влияние. За извършването й бе даден 20-дневен срок, който изтича на 18 декември. "Тя ще приключи в срок", заяви Георгиев. Не е ясно колко време ще се проточи тази за конфликт на интереси. Шефът на КПКОНПИ отказа да отговори вижда ли нещо нередно в поведението на министъра. "Нали разбирате, че аз, ако кажа, това ще е индикация? Особено за проверката за конфликт на интереси - ние сме петима членове. Аз по никакъв начин не бих искал да влияя на мнението на никой от членовете на комисията. След като приключи проверката, ще излезем с мотивирано решение", заяви Георгиев."

Без съмнение примката около врата на финансовия министър на Бойко Борисов се затяга, а с това Владислав Горанов започва да тежи като воденичен камък на премиерските плещи и управлението. Единственият правилен ход на министър-председателя в този случай е да се избави от бремето, като освободи Горанов от заемания от него висш държавнически пост.
Не е за подценяване и фактът, че нито един депутат от парламентарната група на ГЕРБ не се обяви в защита на Владислав Горанов след скандала с имотния гейт, което още повече подсилва съмненията в публичното пространство, че той е внедрен в ГЕРБ кадър на депутата от ДПС Делян Пеевски. Може би това донякъде обяснява и паническия страх на премиера Бойко Борисов и избягването на въпроси, свързани с финансовия му министър.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.