Познавам един голям американски учен, директор на световно известен институт за борба с рака, който преди 6 или 7 години в Норвегия произнесе паметни думи: "Аз ще реша парадокса на Хелстрьом".
Парадоксът на Хелстрьом се състои в следната загадка: в човешкото тяло съществуват Т-клетки /туморни клетки-убийци/, които ни бранят всеки ден от злокачествено израждане на нашите клетки...Т-клетките са в постоянно дежурства в тялото ни - и денем, и нощем, безсменно... И изведнъж тези Т-клетки спират отбраната и буквално заспиват. А в тялото в това време започва бурен злокачествен процес.

Защо внезапно ни изоставят тези Т-клетки,създадени в нас да ни пазят денонощно от рак? Ето, това е нерешеният парадокс на Хелстрьом.

Оказа се,че японецът Тасуку Хонджо го е решил поне преди няколко,а може би и повече години.Но не го е е оповестил шумно, защото буквално всеки ден е спасявал с експерименталния си протеин хора,изоставени от своите Т-клетки. Защото, със специално създаден от него протеин, е успял да събуди тези спящи Т-клетки и да ги накара отново да бранят човека и да го спасяват от страшната диагноза, която са допуснали заради своя необясним сън.

Ето, затова днес Тасуку Хонджо получи Нобелова награда.

Той никога няма да научи името ми /независимо,че ще му пратя личното си поздравление/. Но аз му се покланям доземи. От цялото си сърце.

Защото моите Т-клетки два пъти заспиваха и ме изоставяха.
Защото разгада парадокса на Хелстрьом и намери, ако не окончателното, поне едно от решенията му.

Ето, това се опитах простичко, според моите познания, да обясня - защо днешната Нобелова награда е велика чест за един скромен японски учен и лекар.

Това е коментара на Елена Банова, преборила страшната болест.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2018 г. е присъдена съвместно на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо за нов метод за лечение на рака, съобщиха от Нобеловия комитет.

Алисън и Хонджо са показали как различни стратегии за "освобождаване" на спирачките на имунната система могат да бъдат използвани, така че тя да атакува раковите клетки. Двамата поотделно са изучавали протеини, които блокират имунната система, и как те могат да бъдат освободени, така че тя да бъде активирана срещу тумори.

Според Нобеловия комитет подходът на двамата учени е изцяло нов и ще помогне за справянето с "едно от най-големите предизвикателства пред здравето на човечеството".

Рак е общото наименование на много различни болести, които се характеризират с безконтролното разпространение на ненормални клетки, които могат да завладяват здрави органи и тъкани. Сред подходите за борба с него са операциите, радиацията и други способи, които също са взимали Нобел - хормоналното лечение на рака на простатата през 1966 г., химиотерапията през 1988 г. и трансплантацията на костен мозък в лечението на левкемията през 1900 г.

Миналата година Нобеловата награда за медицина беше връчена на американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за "тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм".

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.