Протестите сега са напълно автентични, за разлика от други в предходни години. Те в много голяма степен допринесоха за това - ЕС да обърне очи към случващото се в България.
На мнение съм, че както европейските партньори на България, така и САЩ, са напълно наясно с изкривяванията в нашата действителсност - тежкото ниво на корупция, липсата на свобода на словото, завземането на властта от тази престъпна олигархия... Мисля си, че паралелно се движат различни процеси, които в някаква степен ще определят оттук-нататък развитието в Европа, включително и в България. 

Това заяви Румяна Ченалова в "Дискусионен клуб" с Велизар Енчев в БСТВ.

Ето какво още каза тя:

Прави силно впечатление, че миналата година беше подписано едно споразумение между България и САЩ, то беше главно в областта на енергетиката, бяха включени също така върховенството на закона и други общозаявени интереси. Като през тази година се случиха и то в така една ситуация, бих казала на спешност - през юни, юли, септемри, октомври - поредица от такива споразумения. Примерно в областта на научно-техническия прогрес. Там има едно много интересно споразумение, в което има доста смущаващи за мен текстове. Това споразумение беше подписано малко преди да бъде взето решение за отпускане на 1 млрд. евро и да бъде направена поканата от страна на ЕС по линията на т. нар. програма "Хоризонт", която касае именно това сътрудничество. Беше подписано първото по рода си споразумение в областта на здравеопазването, каквото такова досега България не е имала със САЩ. Подписано беше и споразумение в областта на отбраната.

Защо казвам всичко това?

Знаем, че американският президент заяви, че изтегля по-голямата част от военното присъствие на САЩ в Германия - което към 90-та година беше около 33 хил. души и което беше част от новата политика на САЩ. (...) Тръмп направи всичко това в отговор на критикуваните от него търговски споразумения между Европа-САЩ и Германия-САЩ. Знаем, че САЩ и Германия са едни от най-мощните икономикив света. Също така реакцията на Тръпм беше в следствие на нежеланието на Германие и неизпълнението на договореностите като член на НАТО да отделя около 2% от БВП на страната за въоръжаване. Не на последно място, това беше резултат от критиките на Тръмп по споразуменията на Г-7 и най-вече, според мен, това е резултат от позицията на Германия във връзка със "Северен поток", който е част от споразумение межди Германие и Русия за реализирането на този проект.  Затова Тръмп наложи поредица от икономически санкции. 

Всички тези обстоятелства доведоха до там - американският президнет да направи изявление, че ще преструктурира базите на САЩ от Грмания, като използва други европейски държави за тяхното локиране и посочи Румъния и България. 

Именно това, което се случва в последните месеци и дни, се дължи на тези външнополитически фактори и зависимости, които съществуват.

За Тръмп, като Тръмп - президент на Съединените американски щати, включително и за "Дълбоката държава" там, е пределно ясно какъв и кой е Бойко Борисов. Но на този етап Бойко Борисов е удобен! Удобен е, защото подписва всичко, готов е да се откупи по всякакъв начин и за него националният суверенитет и интересите на България нямат абсолютно никакво значние.

От друга страна, ЕС също брани премиера на България Бойко Борисов и в частност ЕНП, която е най-голямата партия в ЕП и представлява християн-демократите в Европа. ХДП е част от голямата коалиция, управляваща Германия. А интересите на Германия, която е към момента в доста обтегнати отношения със САЩ, са именно да бъде завършен т.нар. "Руски поток". Така че, Бойко Борисов е подкрепян от Германия и ЕНП, с оглед тези им интереси - по изграждането на газопровода, а от друга страна е подкрепян и от САЩ - за да бъдат изпълнени задълженията по онова общо споразумение, детайлизирано през настоящата година. 

Действията от страна на САЩ - оказвайки ни влияние с кого да договаряме и несъобразявайки се с това - какъв е нашият интерес, са с оглед на две обстоятелства:

Първо, изборите за президент на САЩ и несигурността по отношение на това - дали Байдън или Тръмп ще спечели изборите.
На второ място - протестите в България, намесата на прогресивни сили в Европейския парламент и във всички структури на ЕС, усилията на българските евродепутати, гневът на българския народ (след влизането на прокуратурата в президенството по един законово-неприемлив и морално-недопустим начин). Всички тези обстоятелства показаха на света, че Борисов си отива.

Те повече няма да го държат на власт (САЩ и ЕС - бел. р.), доколкото това зависи от тях, а то зависи от тях. Зависи от тях, защото те разполага с достатъчно доказателства, в резултат на разследвания. Достатъчно сигнали, които са получавани и проверявани. Разследвания на ОЛАФ...

Борисов изпълнява поръчките, които му задават, защото е силно зависим, и го използат. Засега.

Вижте и чуйте повече във видеото за делото РИКО, за Северна Македония, отношенията с Турция, протестите, Иван Гешев, празната българска хазна, умирането на ГЕРБ и засилените зависимости на Борисов - и във вътрешен и във външнополитически план:

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.