Ежедневие е последователното унищожаване на българското животновъдство и земеделие. На последно място сме по жизнен стандарт сред страните в ЕС. Очертава се опасна за бъдещето ни демографска катастрофа. Увеличава се социалната фрагментация и неравенство в българското общество. Корупцията е навсякъде с пари и с раздаване на постове на некомпетентни, но послушни хора, коментира пред "Либерта" икономическия и финансов експер Румен Гълъбинов.

Ето какво още казва той пред нашата медия:

Добре е да се дефинират важните проблеми, за да продължим напред, но по различен начин. Нямаме сериозни инвестиции, лоша е структура на икономиката - съсредоточена в услугите и IT фирми-скакалци, които днес ги има, утре - не.

За да се върнат младите у нас, те трябва да имат комплексна мотивация, т.нар. качество на живот зависи от редица компоненти, сред които са забатачените майчинство, детски грижи, градини, образование, здравеопазване... Пропуснати са 10 години, които забавят развитието.

Депупулацията ни изисква спешни решения за осезаемо подобряване на благосъстоянието на хората. Реформите са безсмислени, ако не работим успоредно по икономиката и демографията. България се нуждае от спешни мерки за подобряване на качеството на живот, за да стимулира българите да останат в България, а други да започнат да се завръщат от чужбина. С образованост и компетентност, както и с професионалните си възможности, имаме всички шансове за успех.

Ниския ръст на доходите е свързан с потенциала на икономиката ни, а този потенциал зависи от инвестициите, от демографията и от производителността.  Ето защо трябва да наблегнем на човека, който се смята за най-важният фактор в цялата икономика. Усъвършенстването и образоването на човешкия фактор води до увеличаване на ефективността, производителността и иновациите като по този начин допринася значително за икономическия растеж на микро и макро ниво. През последните десетилетия многобройни икономически изследвания са насочени към човешкия ресурс, натрупването му и влиянието му върху икономиката.

Трябва да максимизираме общата факторна производителност, чрез усъвършенстване на човешкия капитал, другояче казано.

Държавата се проваля и идващата рецесия отново ще е тежка. Негативната демография е това, което ни вреди, но ние можем да го компенсираме, поне докато обърнем тенденцията с иновативни инвестиции и много повече усъвършенстване на наличния човешки ресурс.

България е страна генерираща инвестиционни бежанци - емигрантите. Емигрантите ни са изпратили в България 624 млн. евро. за първата половина на 2019 г. Към края на първата половина на 2019 г. преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 457 млн. евро.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.