Вчера Херо Мустафа положи клетва в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон като посланик на България. Служители на българското посолство, включително българският посланик Стойчев, също присъстваха на тържествената церемонията. "На добър час" й пожела и държавният секретар Майкъл Помпео. Много скоро Херо Мустафа ще пристигне в нашата страна със семейството си, съобщават от Американското посолство у нас. 

От свои източници в САЩ Liberta.bg научи, че по някаква "случайност" пристигането на Н.Пр. Херо Мустафа в България ще съвпадне и със завръщането на главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник и единствен кандидат за поста му Иван Гешев от мистериозната неофициална визита в САЩ.

Сотир Цацаров, Иван Гешев и председателят на ДАНС ще обясняват на презокеанските ни партньори какво е свършено в България от тях по информацията в докладите на френските, немските и турските служби. Информация, с част от която е бил запознат Иван Гешев при посещението си в САЩ през месец март т.г. В разследванията на чуждите служби се посочват конкретни имена на български официални лица - политици и олигарси, които за замесени в данъчни престъпления, пране на пари, контрабанда на цигари, наркотици и оръжия, финансирането на терористичи организации и други престъпления срещу личността, имуществото и банковата система. В САЩ също се разследват тези престъпления, включително и на територията на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Паралелно ФБР провежда и разследване във връзка с течащото в Ню Йорк дело по закона РИКО.

Още по темата: Цацаров и Гешев са вече в САЩ, причините за посещението са засекретени

Разследване за трафика на наркотици през българските пристанища, в т. ч. и това на БМФ - порт Бургас на Кирил Домусчиев, провежда и DEA. Припомняме, че през пристанището на Домусчиев премина през месец август огромна пратка кокаин, като част от стоката бе "арестувана" в склад за цитросови плодове, след като служител на фирмата е сигнализирал МВР, когато открива пакетите в кашоните с банани. Малко след това бе сменен и понижен директорът на ОДМВР - Бургас.
Кокаинът влиза в България и оттук се разпределя сухопътно през Румъния към Централна и Западна Европа.
Изключително интересно ще бъде за DEA обяснението на Главна прокуратура и ДАНС - как е минала стоката митническа проверка и е стигнала от концесионираното пристанище на Домусчиев до складовете за плод и зеленчук. 

Още по темата: Борисов влезе във водовъртежа на великите сили, а няКОЙ отзад се кикоти и дебелее

Припомняме, че представителите на Главна прокуратура и ДАНС са привикани по спешност в САЩ.  Те не са на официално посещение. И това се случва точно преди назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Определено предстоят интересни събития и значителни промени в икономическия и политическия живот на България, като за някои те ще са свързани с арести, замразяване на авоари и затвор.

Изключително любопитно е - как ще бъде изградена тръбата от Турция (през България) до Сърбия по руския проект "Турски поток", след като вече в Саудитска Арабия, Йордания, Русия и САЩ знаят, че правителството на Борисов не разполага с необходимите средства, за да обезпечи задълженията на страната ни по наскоро подписания договор.
 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.