Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план. Това каза изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова по повод безпрецедентната кибер атака срещу системата на приходната администрация, при която тя остана в отпуска. 

Припомняме, че по време на хакерската намеса тя бе в платен отпуск, който не бе преустановен. Вместо нея обяснения пред медиите даваше единствено говорителят на НАП Росен Бъчвариов.

„Бях със своя екип във всеки един момент, макар и дистанционно. Заедно обсъждахме всички проблеми и взимахме решенията”, поясни тогава Димитрова.

Всъщност, буквално на Мачу Пикчу – на екскурзия в Перу, е била шефката на НАП Галя Димитрова в момента, в който България разбра, че крехката и аматьорски изградена система на данъчната администрация е хакната. И личните, данъчните, кредитните, осигурителните данни на повече от 4 млн.българи – всички активни граждани в страната, са изтекли и могат да се използват за криминални действия срещу тях и заробване с борчове, пише "19 минути".

Оказа се, че проблемът е бил докладван на премиера в края на юли, но е съществувал още от април, а всички са криели информация. Неадекватно, говорителят на НАП първо го отрече при излизането на стартовите информации за незапомнения скандал, поради който най-важният ни търговски и политически партньор Германия, Белгия и други държави спряха инфо обмена с България.
Галя Димитрова обаче не се трогна и не се върна от ваканцията си при все това, а финансовият министър Горанов пое вината й върху себе си, като дори не й поиска оставката. Нещо повече, заплатата й бе вдигната и според писмо от работещи в НАП до 19 минути възнаграждението й вече възлиза на 124 000 лв. годишно с бонусите, което тя не пожела да коментира, като мълчанието се приема за съгласие.

Ето значи как може да си позволи да плаща всеки месец по 800 лв. за отказ от достъп до обществена информация“, коментира по този повод известният пиар и граждански активист Весислава Танчева. В свое писмо тя е поискала обяснение от НАП защо не се събират 16 млрд. лв. ДДС дължими на държавата предимно от олигарси, харчещи стотици милиони всеки от обществени поръчки. Докато се осъществяват поръчкови ревизии в нарушение на елементарните законови процедури срещу противници на властта и дори само срещу хора, които изразяват публично мнение, което не харесва на министъра Горанов и други от властта. Така НАП бе превърната в бухалка.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.