За четвърти път хиляди сърби се включиха в мирен марш по улиците на Белград. Те изразиха недоволството си от президента Александър Вучич и управляващата Сръбска Прогресивна партия. Множеството скандираше антиправителствени лозунги и настоя за промяна, предава БНТ. Протестиращите искат  свободни медии и гарантиране на правата им. Президентът Александър Вучич е готов за предсрочни избори, но опозицията заяви, че ще ги бойкотира.

Вик Йеремич: "Хората са по улиците, защото им писна от несправедливостта, от корупцията, от насилието, омръзна им да ги изнудват. Днес в Сърбия не можеш да се справиш с институциите, защото те почти не действат. Ето защо сме толкова много!"

Биляна Николич: "Най-накрая нещо ще се промени в тази държава!"

Повечето от протестиращите са привърженици на Алианса за Сърбия - обединение на 30 опозиционни партии и формации. Според тях Вучич е автократ, а партията му е корумпирана. Обвинения, които държавният глава яростно отрича. 

По време на снощния протест обаче, той даде интервю за про-правителствена телевизия и заяви, че е готов да обсъди исканията на опозицията. На влизане в сградата на медията група протестиращи го освиркаха. Това са първите мащабни антиправителствени протести в Сърбия от 2000 година насам, когато от власт беше свален тогавашният президент на Югославия Слободан Милошевич.

Bulgaria ON AIR съобщава, че поводът за протеста е нападението над опозиционния лидер Борко Стефанович и неразкритите убийства в страната. Към исканията си протестиращите са добавили още да спре насилието срещу несъгласните с управляващите и смяната на вътрешния министър.

Шествието от над 35 хиляди души е под надслов " Един от пет милиона" заради думите на президента Александър Вучич, че няма да се съобрази с исканията на демонстрантите, дори на улицата да излязат 5 милиона души.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.