Впечатления от днешния протест пред ВСС
Добра активност, особено за този час и сезон.
Много, и предимно млади хора с добра култура на протест.
Мисля, че обичайните провокатори трудно биха могли да се впишат и да действат ефективно. Май сами го разбраха, рано се отказаха.
Минус - липсваха повече и добре подготвени оратори. 
Трябва да се говори повече, хората имат нужда от вдъхновена реч.
Изпитвам съжаление за мои познати като Ива Николова, но това е отделна тема...
Понеже забелязвам тук-там да припламват безсмислени спорове и конфликти - не знам какво значение има дали сте бели, зелени, розови, сини или виолетови. Налага се да се обединим, за да не оставим кочина в наследство на децата ни - сподели във Фейсбук Христо Комарницки.
DeFakto:

Без номинации за главен прокурор днес, стотици скандират: „Гешев е позор!“

След номинацията на Иван Гешев в понеделник, днес нови претенденти за главен прокурор не бяха издигани във ВСС. Последната възможност Гешев да се сдобие с конкурент в бъдещата надпрева е 29 юли, понеделник. Тогава се очаква на заседанието на Пленума на ВСС да дойде и правосъдният министър Данаил Кирилов. Той единствен вече може да посочи втори кандидат, но дали?

Още по темата: Иван Гешев ще заеме мястото на Сотир Цацаров като главен прокурор на България

По-интересното днес се случваше пред сградата на съдебния съвет на ул. „Екзарх Йосиф“. Докато кадровиците заседаваха хладнокръвно горе, долу се сблъскаха два протеста – единият под надслов „Да спрем Гешев – новата бухалка!“, организиран от „Демократична България“. В другия, огранизиран от агенция ПИК, се вдигаха лозунги „Да спрем Прокопиев – бухалка на олигархията!“. Той бе малоброен и набързо приключи, след замерване със стотинки от страна на стотиците протестиращи от другата страна, събрали се пред ВСС.

„Оставка!“, „Гешев е позор!“, „Гешефт!“, скандираха гражданите, които бяха спрели движението на трамваите на „Екзарх Йосиф“. Те настояват за оттеглянето на кандидатуратана Иван Гешев, издигната от всички 11 от Прокурорската колегия, неговата оставка като прокурор и започването на дисциплинарн производство срещу него – всичко, което вече  – исканията преди дни бяха разпространени от „Демократична България“.

Впечатли многобройността на днешния протест. По масовост той напомни безпрецедентния уличен бунт на съдиите срещу уволнението на Мирослава Тодорова преди няколко години. Тук бяха Христо Иванов, Нестимир Ананиев, някогашният депутат от НВДСВ Минчо Христов, съдии, карукатуристи, журналисти.

На въпрос дали ставащото не е политически натиск върху ВСС, Христо Иванов отговори: „Да, това е и граждански натиск, защото ставащото минава всички граници на разумността“.

Дневният ред на ВСС се течеше кротко и гладко, все едно нищо не се случва.

Още по темата: Биволъ с призив до премиера Борисов и президента Радев за Гешев
 
OFFNews:
 

Протестът срещу Иван Гешев събра стотици пред ВСС

Полицаи правят видеозаписи на протеста и снимат протестиращи

Протест срещу номинацията на заместник главния прокурор Иван Гешев за поста главен прокурор започна в 9 ч тази сутрин пред сградата на Висшия съдебен съвет в центъра на столицата. Събитието събра няколкостотин протестиращи, скандиращи "Мафия" и "Оставка".

Още по темата: Стоян Тончев: В различни среди Иван Гешев е известен като "Цветанов на прокуратурата"

Демонстрацията е под мотото "Да спрем Гешев - новата бухалка" и е организирана от "Демократична България". На място има засилено полицейско присъствие. Демонстрантите спряха движението по ул Екзарх Йосиф, вкл. на трамваите от градския транспорт. Около 10:30 един от трамваите потегли, като полицай се опита да му направи коридор, но хората го спряха. Чуха се скандирания "Няма да мълчим", "Няма да търпим", "Гешев е позор - оставка и затвор".

Иван Гешев е единственият засега кандидат за поста.

Настояването на протестиращите е кандидатурата да бъде изтеглена поради "непригодност" на кандидата с отговорната длъжност. Искането си те ще внесет официално във ВСС.

На събитието се появиха и контрапротестиращи с плакати срещу "слугите на Прокопиев". Те бяха мощно освиркани и се наложи полицията да ги отдели в малка зона зад кордона от униформени, който е до входа на сградата.

Междувременно репортер на OFFNews забеляза, че полицаи правят видеозаписи на протеста и снимат протестиращи.

Малко след 11 ч движението бе възстановено, а няколкото десетки останали протестиращи се отдръпнаха на тротоарите.

Още по темата: Адвокати сезират ВСС заради изказванията на Гешев, предстои протест срещу кандидатурата му за главен прокурор

bTV:

Протест пред ВСС заради кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Междувременно се проведе и контрапротест

Протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. Причината е кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Недоволните искат тя да се оттегли.

Искането беше внесено в писмен вид във ВСС. Пленумът на ВСС започна без нова номинация.

Организатори на демонстрацията са от „Демократична България”.

„Очакваме още днес на заседанието на ВСС да бъде оттеглена кандидатурата на Иван Гешев заради непригодност. Той наруши всички етични стандарти като магистрат – затри делото КТБ, прикри следите на Делян Пеевски и ще обслужва Бойко Борисов и Делян Пеевски като главен прокурор през следващите 7 години. Това е лошата версия на Сотир Цацаров”, коментира Ивайло Мирчев.

От партията призоваха министъра на правосъдието Данаил Кирилов да издигне друга кандидатура, за да има състезание за поста. Остава още едно заседание на ВСС, на което това може да се случи.

Пред ВСС се появи и друга група недоволни – те искат оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и подкрепят кандидатурата на Гешев за обвинител №1.

Двата протеста влязоха в словесни нападки и се стигна до блокада на трамвайната линия. Районът се охранява от полицията.

Още по темата: Цветан Василев: Гешев е безрезервно всеотдаен на Пеевски

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.