Не вярвам на българската социология. Искам да видя независимо социологическо проучване на агенция, която не е българска. Партиите на статуквото, които в момента са в парламента, няма да получат подкрепа от "Има такъв народ" за съставяне на кабинет след парламентарните избори, заяви пред LIBERTA.BG заместник-председателят на ПП "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той е категоричен, че по никакъв повод, с или без Борисов в ГЕРБ, "Има такъв народ" няма да влиза в колаборации с тях и да оказва подкрепа на ГЕРБ за съставяне на правителство в следващия парламент.

Ето какво още сподели пред LIBERTA.BG Тошко Йорданов:

- Г-н Йорданов, ще бъда кратък с въпросите си, но трябва да дадем отговори на обществените очаквания и притеснения. Възможна ли е коалиция или подкрепа от страна на ПП "Има такъв народ" с/за ГЕРБ за съставяне на правителство след предстоящите парламентарни избори - с или без Бойко Борисов в партията?

- Не! Категорично. Това е абсурд! Освен това и Слави Трифонов го заяви вече няколко пъти. Тази позиция на "Има такъв народ" е ясна отдавна. Партиите на статуквото, които в момента са в парламента, няма да получат подкрепа от "Има такъв народ" за съставяне на кабинет.

- Ще работи ли в новия парламент "Има такъв народ" с "Демократична България" и Изправи се.бг/Отровното трио и гражданите за промени в НПК и ЗСВ, в частта засягаща Прокуратурата и по-точно фигурата на главния прокурор?

- Това е сложен въпрос по няколко причини. Първо, не е ясно кои партии и формации ще влязат в следващото народно събрание и с каква тежест ще бъдат вътре те. Към този момент не е известно дали ще имаме възможност за съвместно управление с политическите сили, които изредихте, както и дали те ще имат желание за работа с нас и дали изобщо ще постигнем обща платформа на управление, върху която да стъпим. Така че, това са въпроси, които трябва да се зададат напред във времето.
Във връзка с промените в Съдебната власт - естествено, че такива трябва да има. Не може по този начин главният прокурор на Република България да бъде абсолютно безконтролен. А що се отнася до детайлите по необходимите изменения и допълнения в НПК и ЗСВ, към "Има такъв народ" работи екип от юристи, който изготвя нашата програма в тази посока. Въпросът е от тяхната компетенция, работи се по него и ще имаме наше решение. Важно е какво ще се случи на изборите, как ще успеем да се конфигурираме и дали изобщо ще успеем.

- Преди дни "Алфа Рисърч" излезе с изследване, което посочва шест партии, които влизат в бъдещия парламент - БСП, ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ", "Демократична България", Изправи се.бг/ Отровното трио и гражданите.

- Не вярвам на българската социология. Искам да видя независимо социологическо проучване на агенция, която не е българска.
Много е важно какво ще се случи в изборния ден, пак подчертавам. Ако хората излязат и гласуват масово, тогава може, спрямо резултатите, да се водят практични разговори. Другото е гадаене - дали ще е на кафе, на боб и на социология - все тая.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.