"В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико Народно събрание и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията – чл. 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико Народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър-председателя. ."

Това каза в обръщение към народа президентът Румен Радев.

„Уважаеми сънародници, повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки.

Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“. Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарният контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е „не“. Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“. Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“.

Според държавния глава разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите оставки на правителството и главния прокурор и провеждането на честни предсрочни избори.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.