Само преди дни „Репортери без граници“ обяви тазгодишния си доклад, в който България за трета поредна година е класирана на последното – 111 място по свобода на медиите в ЕС.  „В България независимите медии са обект на съдебен тормоз, а критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие“, пише в доклада на международната организация. В края на миналата седмица – вестник „Телеграф“ и сайтът monitor.bg  дадоха поредно потвърждение на тази оценка, коментира в своя позиция Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). 

В петък двете медии отправиха недопустими обиди и откровени лъжи по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова. В статия, озаглавена „Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски“, бе обиждана както тя, така и изданията, за които работи.


Венелина Попова

Венелина Попова е дългогодишен журналист в програма „Хоризонт“ на БНР, кореспондент в Стара Загора. За професионалната си доблест тя е удостоена с наградата „Паница“, а заради разследванията си е минала през два съдебни процеса, в които е оправдана като професионалист. В момента Венелина Попова продължава да  работи на свободна практика като автор на електронните издания „Тоест“, „За истината“ и „Дневник“.

Причина за залповата атака срещу нея в петъчните издания на „Телеграф“ и „Монитор“ вероятно е била предизвикана от поредното разследване, върху което все още работи. Негов обект е собствеността на дружествата, през които в последните седмици депутатът Делян Пеевски извършва дарения на различни болници в страната. Така атаката, предприета от медиите му, може да бъде оценена единствено като кампания за превантивно очерняне на Попова. С какво е предизвикана тя ще стане ясно още в следващите дни, когато резултатите от разследването ѝ бъдат публикувани. Но в конкретния случай е важно и друго: Подобни кампании превръщат журналистиката в инструмент за публичен линч срещу критичното и опозиционно говорене в страната и машина за репресии (засега само вербални) срещу всеки, който дръзва да наруши комфорта на порочно консумираната власт. 

Асоциацията на европейските журналисти в България застава твърдо зад Венелина Попова, защото солидарността е належаща подкрепа, от която имат нужда независимите журналисти във вътрешността на страната, отстояващи високите стандарти на професията под все по-засилващ се натиск. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.