След като днес Конституционният съд излезе с решение по казуса за Кирил Петков, а именно, че е встъпил в длъжност като служебен министър на икономиката в кабинета на Румен Радев в нарушение на Конституцията - с българско и канадско гражданство, публичното простраство бе залято от разнопосочни коментари по оста - "За" и "Против".

Силно впечатление правят две позици, поради сходството и естеството им. И това са коментарите на политическите врагове - настоящият президент и кандидат за президент на Република България Румен Радев и бившият премиер и председател на най-голямата партия в страната (ГЕРБ) Бойко Борисов.

Румен Радев: "Решенията на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват. Бих се радвал, ако България имаше повече министри като Кирил Петков".

Бойко Борисов: "Kиpил Πeтĸoв мoжe и дa нe e знaeл, чe нapyшaвa Koнcтитyциятa, нo Paдeв нe гo ли e знaeл? Toвa e ocнoвният зaĸoн нa дъpжaвaтa и тoй тpябвa дa ce cпaзвa. И нa мeн нe ми xapecвa, чe xopa c двoйнo гpaждaнcтвo, пpи тoя oтвopeн cвят, нe мoгaт дa бъдaт миниcтpи или ĸaндидaти зa дeпyтaти, нo eтo пpимepнo мoжeшe, aĸo нe ca тoлĸoвa нaдмeнни, ĸaтo имaшe пapлaмeнт, дaжe oщe втopия пapлaмeнт, ниe щяxмe дa глacyвaмe цялaтa гpyпa зa пpoмянa нa Koнcтитyциятa в тaзи cи чacт. Bcичĸo щeшe дa e зaĸoннo".

Позициите на Борисов и Радев относно Кирил Петков изобщо не са случайни. В други случаи, при същите обстоятелства, най-вероятно президнетът би акцентирал върху това, че е подведен от декларацията с невярно съдържание, която е подписал Кирил Петков, а Борисов без да се замисли би изтъкнал, че Радев назначава лъжци за министри и не си проверява хората.

Но не и по казуса с Кирил Петков!

А това предполага, че отзад стоят и геополитически интереси на фактори, които са с международно и вътрешнополитическо влияние, многократно надхвърлящо силите, капацитета и инструментариума на Радев и Борисов.

В ход е план, който трябва стриктно да се следва и спазва, а част от него е сформирането на стабилно евроатлантическо правителство, което да не позволява отклоняването на България от заложената й посока в ЕС и НАТО.

В тази връзка, едва ли за САЩ и за взелото към момента превес крило на Задкулисието в България е от генерално значение кой ще е следващият президент, след като при всички положения, дори и да не е Румен Радев, профилът на новия държавен глава ще бъде евроатлантически. Фигурата на президента в случая най-вероятно вече стои на заден план за евроатлантическите партньори на България, когато властта в парламентарната република се упражнява от правителството и в частност министър-председателя, а президентската роля на Радев е изпълнена с предоставената възможност за стартиране и популяризиране на новия политически проект, както и за смяната на режима с други лица.
Борисов също трябва да е наясно с фактите и обстоятелствата около бъдещата власт в България, както едрия бизнес, олигархията и задкулисието в симбиоза с "новия ред", така че едва ли изключва възможността и надеждата ГЕРБ отново да са част от коалиционно управление, с мечтата за оттегляне в покоите си като почетен председател на най-голямата партия в България.

Колко дълго ще продължи това не е ясно, но хоризонтите се очертават твърде къси.

Ако парите от ЕС се забявят и не потекат през 2022 г. към България - 30 милиарда евро на траншове по пера, със задължителното им разпределяне по предназначение, така че да обхванат всички сектори на социално-икономическия, здравния и културния живот -  не са изключени гладни народни бунтове, които със сигурност ще разместят задкулисните пластове и ще променят политическата карта на България.

 

  

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.