Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен, категоричен е националният омбудсман Мая Манолова.

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не подкрепи предложения от социалното министерство Закон за хората с увреждания. На продължилото близо 3 часа заседание, на което проектът трябваше да получи „зелена“ светлина, представителите на организациите застанаха зад позицията на омбудсмана, че в него няма никаква реформа и поискаха от социалния министър Бисер Петков да го преработи, като върне старите предложения, изработени от институцията на омбудсмана и експертите на Министерството на труда и социалната политика.

Обяснението на министър Петков бе, че е получено отрицателно становище от финансовото министерство и изрази опасение, че законопроектът няма да бъде допуснат за разглеждане от Министерски съвет. По тази причина заедно с експертите на ведомството днес предложиха нови текстове, които да са приемливи за Министерство на финансите, но категорично неприемливи за Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

След края на заседанието Манолова заяви, че обещаните от премиера Бойко Борисов 150 млн. лв. могат да бъдат отпуснати за финансова подкрепа и без приемането на Закона за хора с увреждания, така че да няма оправдания.

По-рано през деня на влизане в социалното министерство омбудсманът заяви, че Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен, защото от него са извадени всички точки, които трасират реформата.

Тя подчерта, че трудно сдържа своя гняв и очаква обяснение от социалния министър Бисер Петков защо реформата се връща в изходна точка.

 „Няколко месеца работихме сериозно, юли и август, с моя екип, с експерти на социалния министър, постигнахме висока степен на съгласие и с всички организации на хората с увреждания по основните точки на реформата. Сега по неясни причини всичко това, за което се борихме, преговаряхме, обсъждахме липсва от този проект“, аргументира се Манолова.

По думите й този проект е загубено време и подигравка за всички хора с увреждания, които очакват реална реформа.

„Още повече, че ангажиментът беше поет на най-високо политическо ниво – от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков, здравния министър Кирил Ананиев. Оказва се, че просто сме си губили времето, че сме разговаряли не с когото трябва. Аз нямам обяснение, може би някой ги саботира“, заяви още омбудсманът.

Според Манолова нов Закон за личната помощ за хората с увреждания няма да има.

„Бяхме постигнали договореност, че хората, които искат да се ползват от лична помощ, могат да поискат индивидуална оценка на техните потребности, извън реда на комплексната оценка, тъй ката комплексната оценка ще започне да се прилага след 1 юли 2019 г. Тогава ще се прави методика, ще се обучават екипи  и за да не се забави толкова този процес, нашата договореност беше, че човекът ще може да поиска конкретна индивидуална оценка за неговите потребности от лична помощ, но сега тя не се предвижда да е в отделен закон, а в Закона за социално подпомагане“, разясни общественият защитник.

Тя подчерта, че личната помощ е кауза на майките на деца с увреждания в цялата страна и те няма да отстъпят от нея.

„Фондът „Мобилност и достъпна среда“ няма да се случи. Освен това отпада ангажиментът новите сгради да не бъдат пускани в експлоатация, ако не отговарят на условията за достъпна среда. Няма никакъв ангажимент, има една глоба от 5 000 лв., която е ясно за един голям инвеститор, колко е лесно да я плати. В същото време се възлага ангажимент на собствениците на частни сгради да намерят финансиране и да ги пригодят към нуждите на хора с увреждания, без за това да се създава фонд. Отпада фондът „Трудова заетост“, отпада „защитената заетост“, на практика са редуцирани квотите, които биха осигурили заетост на хората с увреждания. Срещу тях няма санкции, има санкции само за институциите в публичния сектор“, подчерта общественият защитник.

По думите й нищо няма да се случи и с помощните средства и медицинските изделия, включително със създаването на нови стандарти и по-строг контрол от 1 януари, а парите ще продължат да изтичат от системата.

„Обещанието е, че евентуално от по-следващата година те ще се дават в натурално изражение от здравната каса или от Министерство на здравеопазването. Новият орган, за който пое ангажимент премиерът, всъщност е трансформиране на Агенцията за хора с увреждания в нова такава, като там се говори, че ще има евентуално екипи на местно ниво“, негодува Манолова.

Тя допълни още, че няма да коментира унизителната практика на министър Петков да изпраща преработен проект в последния момент, при това в него да липсват основни теми и решения.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.