Нека всички, които искаме смяна на модела, се обединим! Обръщаме се и към други политически партии, НПО-а, граждански сдружение за смяна на модела. Държавният модел на управление е пренесен на общинско ниво. Това са феодални владения, където от години са се окопали ГЕРБ. Този модел може да започне да се променя на местните избори, апелира председателят на БСП Корнелия Нинова

Изпълнителното бюро заседава в различни области в страната. Целта е на място с всяко общинско ръководство да направим „паспорт” на всяка община с откритите въпроси, проблемите пред хората и възможните решения на тези проблеми, готвейки платформите си за местните избори. Целта ни е също да обсъдим възможни партньорства, кандидати за кметове и да се подготовим за предстоящите избори, казва още Нинова.

Ние настояваме да започнем политически разговор за местното самоуправление и местната власт. Ще дойдат и тези избори, ще заминат, без истински политически разговор за местното самоуправление и местната власт. Потопени само в скандали, в жълти новини, ще пропуснем разговора за политика. Ето защо, възнамеряваме от „БСП за България” другата седмица да внесем промени в закона за местното самоуправление и местната администрация. В последните години държавата постоянно прехвърля на общините правомощия, отказва се от своите грижи за общините и населението в тях, без тези правомощия да са финансово обезпечени. Държавата прехвръля правомощия на общините, но те нямат субсидия или не им се дава бюджет за да изпълняват тези правомощия. Тези промени, които ще внесем, ще гарантират, че когато държавата дава правомощия на общината, то ще бъде финансово обезпечено. Второто ни предложение - по-малките общини не могат да кандидатстват по сериозни проекти. Ще предложим две или три общини да могат да се обединяват, когато имат граничен, голям проект, който засяга няколко общини, за да може по-лесно да се преодолеят условията по кандидатстване, да се получава финансиране и да се реализират проектите.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.