Тази събота завинаги изчезна една от дюните на къмпинг "Смокиня", която природата е създавала в продължение на десетки хиляди години.

Събаря я собственик на терен от 680 квадратни метра, за да си отвори гледка към морето. Купил е земята от реститути през 2018 г., когато сложил там каравана и химическа тоалетна.
Този уикенд той решава да осъществи голямата си мечта и с багер разрива не само своя терен, а общо 2 декера, включително и защитена територия, част от които е и дюната.
Видеото показва дюната преди срещата с уникалния простак. Тя се намираше в триъгълника между заведението "Рафаело", спасителния пост и дървената пътека към плажа.

Година след скандала с разораната дюна в къмпинг "Смокиня", простакът, който плати на багерист да я заравни със земята, поведе с 1 на 0 срещу хората и държавата, след като съдът в Бургас прекрати делото срещу него и го върна в прокуратурата. След намесата на две вещи лица се оказа, че дюните не са бели, както бе съобщено първоначално, а "зараждащи се сиви", че не са унищожени, а само "увредени", че не са в имота на простака с караваната, а само граничат с територията му. А още в началото РИОСВ - Бургас, излезе със становище, че дюната (декар и и половина) е напълно и безвъзвратно унищожена, и че мястото е картографирано като дюна в специализирания регистър. Багеристът пък призна, че простакът му платил 1000 лева, за да я изравни със земята, защото пречела на гледката му... В една нормална държава всичко това е достатъчно простатък да влезе в затвора, да плати голяма глоба и да остане без каравана. В България обаче - не - дюната я няма, караваната си е на мястото, а простакът е на свобода, вместо в затвора - ние не живеем в 2020 година, ние продължаваме да живеем в 1992-а....

Видео и монтаж - Слави Ангелов

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.