Специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович е в България от 14 до 21 октомври 2019 г.

Тя ще се срещне с правителствени служители, представители на гражданското общество, агенции на ООН и на Омбудсмана и ще посети София, Сливен, Хасково, Димитровград и Варна. 

“Ще разгледам въпроси, свързани с насилието над жени и момичета, както и причините за това насилие и последствията от него, а също и други въпроси, включително достъпа до подслон, до правосъдие и до здравни репродуктивни услуги“, каза Симонович.
“Ще се запозная и с предизвикателствата, пред които са изправени жени, които се сблъскват с множество форми на дискриминация и насилие, включително жени от малцинствата, жени с увреждания и жени мигранти или бежанци. Ще направя оценка на законодателството, политиките, предоставянето на услуги и добрите практики, за да отправя препоръки към държавата за изкореняване на насилието, основано на пола, над жени и за засилване изпълнението на международните задължения на държавата, свързани с насилието и правата на жените.
Чакам с нетърпение конструктивния диалог с властите и възможността да подпомогна по-добрата защита на правата на жените в България", допълни тя.

Специалният докладчик ще даде пресконференция, на която ще сподели предварителните констатации от посещението си, на 21 октомври, понеделник, от 14.00 ч. в Българската телеграфна агенция в София. На нея ще бъдат допуснати само журналисти. 

Симонович ще представи окончателния си доклад в Съвета на ООН по правата на човека през юни 2020 г.

Загрижени сте за света, в който живеем? Тогава СЕ ИЗПРАВЕТЕ в защита на нечии права днес.  #Standup4humanrights и посетете уебсайта http://www.standup4humanrights.org

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.