В интервю за "24 часа" и в отговор на въпроса "Трябваше ли ГЕРБ да прави промени в изборното законодателство 3 месеца преди изборите?", депутатът от ПГ на ГЕРБ Георги Марков категорично се разграничава от извършените промени в Изборния кодекс, които партията му реализира под натиска на ДПС. 

Сега ГЕРБ сам си скрои “Костинброд”. Това ще е “Костинброд-2, категоричен е Георги Марков.

Ето какво още казва той:

"Да, това е. Отговорът ми е: Категорично не трябваше. Аз преживях “Костинброд-1”, който ни беше скроен от Мая Манолова, БСП и една сюрия други. Станах тогава от ГЕРБ - погнусен от опита да им бъде скроен този номер и да бъдат победени служебно. Сега ГЕРБ сам си скрои “Костинброд”. Това ще е “Костинброд-2”. Вече виждам президента Радев в празнична парадна униформа - той ще стане герой, той ще стане борец за честни избори, той ще наложи вето и това ще бъде първото му успешно вето.
За какво ни беше това? Нито една от тези промени не е нещо, без което да не можеше да се проведат тези евроизбори! ГЕРБ се вкара в капан. Горе-долу нещата наподобяват Истанбулската конвенция. Тогава лично при вас аз имах смелостта и най-вече честността да бия камбаната до г-н Борисов, че е подведен жестоко. Резултатът е печално известен.

Всичко се оказа една груба грешка, която той спря, и ГЕРБ частично поправи, вкарвайки въпроса в Конституционния съд. Сега съжалявам, че развалям настроението на премиера, който е току-що награден в Сърбия с висок орден и е отишъл в Мюнхен да решава големи проблеми със сигурността на Стария континент. И затова му казвам: “Приятелю Бойко, намеси се, както можеш, да спрем и предотвратим това чудо! Да го прегласуваме още в сряда и всичко да остане така, както беше!” Аз съм затова посочен от Борисов за депутат - защото съм единственият от ВНС, имам опит, от гражданската квота съм и не завися от партийна йерархия. Пратен съм от него да му казвам истината.

Не трябва да създаваме впечатление, че променяме правилата на играта за едни избори, които и без това ще спечелим, и да създаваме ситуация те да бъдат оспорвани - да се олае цяла Европа, Азия, Африка. Не искаме служебна победа, но това впечатление е вече толкова преобладаващо сред хората и толкова незаличимо сред преобладаващата част на обществото, включително сред нашите избиратели, че телефонът ми звъни през 5 минути. Ситуацията е вече драматична! Това ще подмени темата на евровота - тя няма да е каква Европа искаме, а какви да са изборните правила."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.