След 5-часово заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), вчера пленумът прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Той отново получи 20 гласа "за", а само четирима магистрати бяха „против”.

До процедурата се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Гешев. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста.

И вчера имаше протести „за” и „против” кандидатурата на Иван Гешев около сградата на ВСС.

„Процедурата е такава, каквато беше и първия път, и резултатът беше същият. Всеки може да изрази позицията си за качествата на кандидата, но имаше излишно разтакаване във времето”, коментира в предаването „Тази сутрин” на bTV представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Той напомни, че нова процедура по номиниране на главен прокурор можеше да има, ако при прегласуването Гешев не беше получил подкрепа от поне 17 членове.

„Вчера голяма част от времето мина в опит процедурата да бъде прекратена – нямаше такива законови основания. Би могло, ако Гешев си оттегли кандидатурата”, уточни Магдалинчев.

По думите му сега държавният глава е длъжен да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

На въпроса има ли вариант Радев да сезира Конституционния съд  за процедурата представляващия ВСС обяви, че мотивът липса на състезание не е основание да се сезира КС.

Според Магдалинчев съдия Атанаска Дишева не е била заплашена от Иван Гешев.

Още по темата: Съдия Атанаска Дишева, член на ВСС: Иван Гешев ме заплаши в коридора

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отрече да е присъствал на среща в коридора на ВСС между Иван Гешев и Атанаска Дишева, където номинираният за главен прокурор е заплашил съдийката.

"Не говоря за конкретния случай, но не оставам с впечатления, че става въпрос за заплаха, не вярвам да е изречено в контекста на заплахата. Вероятно е имал предвид, че г-жа Дишева е добър оратор и много добре се аргументира при изказвания", завоалира Магдалинчев в студиото на bTV.

Той отрече изказването на Гешев да е било препратка към съдия Методи Лалов, срещу когото според Магдалинчев има три дисциплинарни производства. В конфликта между Гешев и Дишева той ясно показа, че застава твърдо зад Иван Гешев.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.